Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Talaytepe Kent Ormanı'ndaki yeşil alan uygulamasına karşı çıkan bir grup, belediye başkanları ve HDP milletvekillerine taşlı, satırlı ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulundu. Saldırıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari yaralandı, tarlalar ateşe verildi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Belediye iş makineleri alana girerek Kent Ormanı Projesi için çalışma yürütmeye başladı, 400 fidanın dikimi yapıldı.

7 milyon bin TL'ye ihale edilen, 1 milyon 230 bin metrekarelik alandan oluşan ve yıl sonunda tamamlanması hedeflenen Kent Orman Projesi kapsamında bugün Talaytepe-Mastfroştepe arasındaki kalan mevkide fidan dikme etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel, Ziya Pir, HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, STK temsilcileri, Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri ve vatandaşlar katıldı. Eş başkanlar Kışanak ile Anlı, il eş başkanları ve milletvekilleri, herhangi bir sorun çıkmaması için fidan dikimi öncesinde muhtar ve köyün ileri gelenleriyle görüşme gerçekleştirdi. Fidan dikimi sırasında, mülkiyeti TOKİ'den alınan tasarrufu belediyede olan araziyi kullanmak isteyen bir grup, çalışma yürüten belediye iş makinelerine ve etkinliğe katılanlara taş, satır ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Saldırıda ölen olmadı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, atılan taş sonucu yaralandı. Suvari hastaneye kaldırıldı. Saldırgan grup tarlaları ateşe verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

İLK FİDANIN İSMİNE 'DİREN' KONULDU

Eş başkanlar, tekrar köyün ileri gelenleri ve muhtarla görüşerek direncin sona erdirilmesini talep etti, kararlılıklarını dile getirdi. Eş başkanlar ve beraberindekiler, kamusal alanların işgaline kesinlikle izin vermeyeceklerini belirterek ilk diktikleri ağaç fidanının ismini 'diren' koydu. Etkinlikte, 400 fidanın dikimi gerçekleştirdi, belediye iş makineleri de Kent Orman Projesi doğrultusunda alanda çalışmaya başladı.

EŞ BAŞKANLARDAN KARARLILIK MESAJI

Saldırının ve fidan dikiminin ardından bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, şunları söyledi: "Büyük bir kararlılıkla kent ormanı çalışmamızı başlattık. Yine yol açılması ile ilgili çalışmamızı başlattık. Bu çalışmamız büyük bir kararlılıkla devam edecek. Ve biz bu kent ormanını Amed halkına, çocuklarımıza armağan edeceğiz. Hiç kimsenin bireysel çıkarları, menfaatleri hatta çetevari yaklaşımları buna engel olamayacak. Biz köylülerle diyalog halindeyiz. Köy muhtarıyla, köyün ileri gelenleriyle diyalog halindeyiz. Biz asla ve asla halkımızın, köylülerimizin menfaatlerinin, kendi haklarının zarar görmesini istemeyiz."

ANLI: İŞGALE İZİN VERMEYECEĞİZ

Eş Başkan Fırat Anlı ise Kürtçe yaptığı açıklamada, Talaytepe ve Mastfroştepe'nin kent ormanı olacağını ifade etti. Fırat Anlı, "Gün be gün buradaki orman hem daha da gürleşiyor, hem de kente yeni yollar yapılıyor. Bu karar sadece belediyenin kararı değil, kent birleşenlerinin kararıdır, siyasi partilerimizin kararıdır, bu bir iradenin kararıdır. Herkes şunu bilsin ki, halkın iradesi her şeyin üstündedir. Biz halkımızın geleceği için birlikte çalışacağız, bazen sorunlarla karşılaşsak da sonunda iyilik kazanacaktır. UNESCO ve konferanslarımızın kararı bu yönde, bundan böyle işgale izin vermeyeceğiz, işgalcileri halkımıza teslim edeceğiz." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de "Biz bugün buraya geldik, bu boş alanı vahşi kapitalizmin elinden kurtarmak için, değeri olduğunu göstermek için burada ağaç diktik. Fidanların adını diren koyduk. Neye karşı direnmek bu; insanoğlunun doğaya verdiği tahribata karşı direnmektir. Kapitalizmin tahribatına karşı direnmektir." diye konuştu.