HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, başkanlık sitemine geçilmesi halinde Türkiye’de demokrasinin rafa kalkacağını söyledi. Yüksekdağ, “Cumhurbaşkanının istediği şey; tek parti ve tek adam diktatörlüğüdür. Tek parti, tek meclis ve tek adam otoritesinin kurulması anlamına gelir.” dedi.

Figen Yüksekdağ, Sultangazi’deki Kangal Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti. Ziyarete HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Figen Yüksekdağ, başkanlık siteminin hayata geçmesinin tek parti, tek Meclis ve tek adam otoritesinin kurulması anlamına geldiğini belirtti.

Başkanlık sistemi hayalindeki AK Parti’ye destek vermeyeceklerini ifade eden Figen Yüksekdağ, “İlk başkanlık sistemi hayali kurmaya başladığından itibaren biz bunu çok açık bir şekilde ifade ettik. Bu hayali bizsiz kurmak zorunda. Bu hayallerin gerçeğe dönüştürülmesi için asla HDP’nin doğrudan veya dolaylı yönden hiç bir destek alamaz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği başkanlık sisteminin tek adam diktatörlüğü olduğunu söyleyen Yüksekdağ, “Başkanlık sistemi gibi bir modelin yaşama geçirilmesi demek Türkiye’de demokratikleşmenin yine rafa kaldırılması demektir. Cumhurbaşkanı nasıl tarif etti bu başkanlık sistemini tek meclisin olacağı ve kendisinin tek meclisle birlikte çalışacağı tek parti ve tek meclis cumhurbaşkanının tek başına yöneteceğidir bu sözleri Bana bağlı meclis olsun bana bağlı bir tane parti olsun ben bunun aracılığıyla bir otorite kurayım, siyasi yönetim sergileyim. Cumhurbaşkanının istediği şey tek parti ve tek adam diktatörlüğüdür. Tek parti, tek meclis ve tek adam otoritesinin kurulması anlamına gelir.” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin Meclis’te 30’tane sıralarını işgal ettiğini ifade eden Yüksekdağ, “HDP’nin 2015 seçimlerinde eğer meclisteki temsili yet oranını yükseltirse burada Türkiye demokrasisi ve Türkiye haklar demokrasisi kazanacak. Çünkü AKP anayasayı tek başına değiştirecek güce sahip olmayacak. Bize ait şuanda AKP sıralarında 30 tane milletvekili var. 30 sıramız işgal edilmiş durumda. HDP’nin yüzde 10 barajının üzerine ulaşması demek hem o işgal edilmiş 30 milletvekillini alması demektir hem de onun üstüne koyması demektir. Bu da AKP’nin asla tek başın anayasayı değiştiremeyeceği anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.