Gaziantep ve bölgedeki elektrik kesintilerine dikkat çeken Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, elektrik dağıtım işinin bir an önce devletleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şarklı, gelinen süreçte gerek sürekli elektrik kesintileri neticesinde tüketicilerin uğradıkları maddi zararların ve gerekse kayıp kaçak bedellerinin tüm tüketicilere haksız bir şekilde yansıtılmasıyla özelleştirmeyle amaçlananın tam aksine bir durum oluştuğuna dikkat çekti.

Anayasa'nın 5. ve 56. maddelerinde devlete bir takım ödevlerin yüklenildiğini dile getiren Bektaş Şarklı, elektrik kullanan tüm abonelerin tüketici hukuku çerçevesinde kesintisiz, sürekli ve sağlıklı bir enerji talep etme haklarına sahip olduğunu açıkladı. 4046 sayılı Kanun çerçevesinde 18 elektrik dağıtım şirketinin tamamının özelleştirildiği hatırlatan Şarklı, bu şirketlerden Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin Gaziantep, Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis illerinin enerji dağıtım işini 2013 yılından beri sürdürdüğünü söyledi. Gelinen süreçte Gaziantep genelindeki sürekli elektrik kesintileri neticesinde tüketicilerin uğradıkları maddi zararları dile getiren Şarklı, "Gerekse kayıp kaçak bedellerinin tüm tüketicilere haksız bir şekilde yansıtılması, gerekse de sürekli bir şekilde şişen aylık elektrik faturaları, tüketicinin anlamadığı ve anlayamayacağı fatura detaylarıyla amaçlananın tam aksine bir durum oluşturulmuştur. Özelleştirmeyle amaçlananın tam tersi bir durum ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yaşanan sorunun çözümü için, anayasal bir görev olarak elektrik dağıtım işinin bir an önce devletleştirilmesi gerekmektedir." dedi.

Elektrik dağıtıcı şirketlerinin plansız ve bildirimsiz kesintilerle tüm Gaziantep halkı mağdur ettiğini belirten Şarklı, şunları kaydetti: "08.05.2014 tarihli 28994 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin tüketicilerin bilgilendirilmesi ile tüketici hakları ve zararların tazmini başlığı altında 19. maddenin 5 nolu bendine göre, ‘Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, tüketicileri dağıtım veya iletim sisteminde programlanmış bir müdahale nedeniyle meydana gelecek programlı kesintiler hakkında yazılı, işitsel veya görsel basın yayın kuruluşları aracılığıyla ve internet sitesinde ayrıca isteyen kullanıcılara kısa mesaj ve/veya elektronik posta gönderilmesi suretiyle kesintinin tarih, başlangıç ve sona erme zamanının, kesintinin başlama zamanından en az 48 saat önce nihai tüketicilere bilgilendirmekle yükümlüdür.’ denilmektedir. Ancak dağıtıcı firmalar tarafından bu kurala uyulmadığı gibi plansız ve bildirimsiz kesintilerle tüm Gaziantep halkı mağdur edilmektedir."

'PLANSIZ VE BİLDİRİMSİZ ELEKTRİK KESİNTİLERDE TÜKETİCİLER TAZMİNAT HAKKINA SAHİP'

Şarklı, elektrik abonelerinin plansız ve bildirimsiz kesintilerde veya planlamanın öngördüğü süreden daha uzun kesintiler sebebiyle tazminat hakkına sahip olduğunun bilgisini verdi. Şarklı, "Bunun yanında elektrik enerjisinin sağlıksız verilmesi sebebiyle evlerinde, iş yerlerinde kullandıkları elektrik ile çalışan aletlerin bozulmasından doğan zararlarını da ilgili firmadan isteme hakkına sahip olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz." hatırlatmasında bulundu.