PYD ile IŞİD arasında yaşanan çatışmadan kaçan binlerce Suriyeli sınıra yığıldı. Geçişlerine izin verilmeyen Suriyeliler, aç ve susuz bekleyişini sürdürüyor. PYD’nin Telabyat’a ilerleyişini sürdürdüğü öğrenilirken koalisyon güçlerine ait uçaklar ise IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ediyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve bazı Arap aşiretlerinin desteğini alan PKK’nın Suriye uzantısı olarak bilinen PYD’ye bağlı silahlı güçler Telabyat’a doğu ve batı olmak üzere iki koldan saldırıyor. Batıda Akçakale sınırı karşısında bulunan Telabyat’a 15 kilometre yaklaşan PYD/YPG güçlerinin doğuda ise 25 kilometre yaklaştığı öğrenildi. Bu arada iki ateş arasında kaçan Suriyeli vatandaşlar ise sınıra yığılmaya devam ediyor.

Son bir haftada yaklaşık 8 bin kişinin geçişleri sağlanırken son iki günde geçişlere izin verilmedi. Hatta sınıra yaklaşan Suriyeliler askeri yetkililerce sınırdan uzaklaştırılıyor. Suriye'nin Haseki kentine bağlı Sülük kasabası ve çevresindeki köylerde yaşayan yaklaşık bini aşkın kişi, çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye geçiş yapmak üzere dün sabah saatlerinde geldiği sınırda bekleyişlerini sürdürüyor. Burada toplanan kalabalığın sınırın diğer tarafında geçici bez çadırlar kurarak sıcaktan korunmaya çalıştıkları görüldü.

Askeri yetkililer ise olası geçişleri önlemek için 24 saat sınır güvenliğini koruyor. Sınır hattına yaklaşan Suriyelilere TOMA ile su sıkarak geri çeviren askeri yetkililer, sınırın diğer tarafındaki Suriyelilerin su ve yiyecek ihtiyaçlarını aralıklarla karşıladığı görüldü. Akçakale'nin Zenginova mahallesindeki sınır hattında duran ve Türkiye'ye alınmayan Suriyelilerin sık sık yiyecek ve içecek talep ettikleri görüldü.