Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında idari soruşturma başlatılan 19 sendika üyesi ve yöneticisi eğitimciye ‘uyarı’ cezası verdi. Aynı kişiler hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ise takipsizlik kararı verdi.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, Milli Eğitim’in kararına tepki gösterdi. Gezi eylemlerine ilişkin daha önce defalarca ifade verdiklerini belirten Karagöz, dönemin İl Teftiş Kurulu Başkanı’nın ‘Bu gösteri ve etkinliklere katılımı sendikal faaliyetler kapsamında’ görüp ‘yasal ve anayasal bir hak’ olarak değerlendirdiğini ve bu nedenle ‘soruşturmaya’ gerek duymadığını ifade etti. Karagöz, şöyle devam etti:

“Bunun üzerine Teftiş Kurulu Başkanı görevden alındı, yeni birisi atandı. Yeni kurul başkanının açtığı soruşturmalar sonucu her birimize farklı sorular sordu. Ve soruşturma neticesinde ‘uyarı’ cezaları öngörülmüş. Hâlbuki savcılık aynı konuda yaptığı soruşturmada ‘kovuşturmaya’ gerek duymamıştı. Milli Eğitim Müdürü’nün aldığı siyasi talimatlar üzerine ‘uyarı’ cezası verdiğini düşünüyoruz. Biz sendikacılar, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerin verdiği haklara dayanarak bu gösterilere katıldık. Ekonomik ve demokratik çıkarlarımız Gezi eylemleriyle örtüştüğü için biz dün oradaydık, bugün olsa yine alanlarda olacağız.”