Güneye doğru göç etmeye başlayan göçmen kuşlar Hatay Erzin semalarında görsel şölen oluşturdu. Her yıl ağustos ayı ortasında güneye doğru göç etmeye başlayan, çoğunluğunu leyleklerin oluşturduğu milyonlarca göçmen kuş, Türkiye'den Belen geçidinden çıkış yapıyor.

Türkiye’ye her yıl milyonlarca göçmen kuş geldiğini belirten Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, ’’Göçmen kuşlar genellikle deniz, göl ve okyanus üzerinden uçmayı tercih etmezler. Genelde kara üzerinden uçarlar. Bunun sebebi dağlar, tepeler ve ovalar, kuşların beslenme alanlarıdır. Buralarda konaklarlar ve dinlenirler. Bu sebeple milyonlarca kuş ilçemiz üzerinden de geçiyor. Türkiye göçmen kuşların göç ettiği güzergahta olması vesilesiyle önemli bir ülkedir. Ülkemiz bu yönden büyük bir önem taşımaktadır." dedi.

TÜRKİYE’YE GELEN MİLYONLARCA GÖÇMEN KUŞUN TEK ÇIKIŞ YOLU BELEN GEÇİDİ

Her yıl ağustos ayı ortalarında başlayan göç olayının yaklaşık iki ay boyunca devam ettiğini hatırlatan Cemal Ertaç, ''Mart ve nisan ayında ülkemize göç eden bu kuşlar, Türkiye'de hava şartlarının ve sulak alanların durumuna göre çok azı burada kalıyor. Milyonlarca kuş ise üreme yapmak için ağustos ayı ortalarında ülkemiz üzerinden Avrupa'ya, oradan da Afrika da bulunan Nil vadisine göç ediyor. Ülkemize gelen göçmen kuşların tek çıkış yolu Belen geçididir. Bu da Hatay ilinin önemini daha da arttırıyor. Bu kuşların göç serüveni eylül sonlarına kadar devam ediyor.’’ ifadelerini kulandı.

BELEN GEÇİDİNE KUŞ TEDAVİ MERKEZİ KURULUYOR

Kuşların göç mevsiminde çok sayıda araştırmacı ve kuş gözlemcisinin Belen geçidine gelerek bu tabiat olayını kaydettiğini anlatan Ertaç, ''Belen geçidi diye tabir etiğimiz yerde bir kuş gözlem evi var. Mustafa Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde öğretim görevlisi Doç.Dr. Yaşar Ergün’ün girişimleri ile aynı bölgeye kuş tedavi merkezi de yapılacak. Göç sırasında çok sayıda kuş hastalanıyor. Maalesef bir çoğu ölüyor. Bu tedavi merkezinin açılması ile inşallah bu ölümlerin önüne geçeceğiz’’ şeklinde konuştu.