İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir internet sitesinde, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin isminin ‘suçlu’ ve ‘aranan’ bir kişi gibi gösterilmesine ilişkin olarak Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak açıklama yaptı. Albayrak, “Suç işlediğine dair mahkeme kararı olmayan ve adresi herkes tarafından bilinen Sayın Gülen’in isminin canlı bombalarla birlikte yayınlanması hukuki değil siyasi bir karalama çabasıdır.” dedi.

Albayrak’ın yaptığı yazılı açıklama şöyle: “Sayın Gülen suçlu olmadığı gibi aranan bir kişi de değildir. Hakkında dava açılması, soruşturma başlatılması ya da yakalama kararı verilmesi Sayın Gülen’in ya da başka bir kişinin suçlu olduğunu göstermez. ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar herkes masumdur’ evrensel ilkesi bazı siyasiler istemese de Sayın Gülen için de geçerlidir. Bir kişi, grup ya da yapının terör örgütü olup olmadığına İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ya da MGK değil ancak mahkemeler tarafından karar verilebilir ve Yargıtay tarafından onanması gerekir. Sayın Gülen hakkında bugüne kadar suç işlediğine dair verilmiş tek bir mahkeme kararı yoktur. Cumhurbaşkanından sokaktaki vatandaşa kadar Sayın Gülen’in yaşadığı yer herkes tarafından bilinmekte ve 16 yıldır da aynı yerde ikamet etmektedir. Mahkeme tarafından da ABD’ye iade için başvuru yapıldığı günlerce iktidar yanlısı medya tarafından duyurulmuştur.

ADRESİ BİLİNEN, İSTENİLDİĞİ ZAMAN TEBLİGAT YAPILABİLEN SAYIN GÜLEN’E KAÇAK DENİLEMEZ

Adresi bilinen, istenildiği zaman tebligat yapılabilen, ifadesine başvurulmak istendiğinde ulaşılabilen Sayın Gülen’e kaçak denilemez. İnternet sitesinin hazırlanış amacı ve yer alan isimlere bakıldığında Sayın Gülen’in isminin, özel olarak monte edildiği anlaşılmaktadır. Duyurunun amacının ne olduğu internet sitesinde yayınlanan yönetmelikte gösterilmektedir. Amaç, suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere hangi koşullarda ödül verileceği hususunun duyurulması hakkındadır.

İnternet sitesinde yayınlanan yönetmeliğin 4/b maddesinde, ‘Verilen bilginin, suçun aydınlatılması veya failin belirlenmesine yardımcı olacak niteliği haiz olması,’ gerektiği belirtilmiştir. Yani duyurunun amacı suçun aydınlatılması ve listede yer alan isimlerin bulunduğu yerin ihbar edilmesidir.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR KARALAMA ÇABASIDIR

Durum bu kadar açıkken, suç işlediğine dair mahkeme kararı olmayan ve adresi herkes tarafından bilinen Sayın Gülen’in isminin canlı bombalarla birlikte yayınlanması hukuki değil siyasi bir karalama çabasıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasamıza göre, sadece yargı makamları tarafından değil tüm kamu makamları tarafından riayet edilmesi gerektiği hüküm altına alınmasına rağmen, Sayın Gülen’i kamuoyuna suçlu gibi göstermek suretiyle masumiyet karinesini yok sayarak hak ihlali yapan sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır.”