Dünya, bugün tam ve parçalı güneş tutulmasına şahit oldu. Türkiye'de 10.53 sıralarında başlayan güneş tutulması, saat 13.02'de sona erdi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden görülebilen parçalı güneş tutulması Bursa’dan da görüldü. Bazı vatandaşlar güneş tutulmasını güneş gözlükleri bazıları ise renkli camlarla izledi.

Güneş tutulmasının cuma namazı saatine denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar namazlarını güneş tutulması altında eda etti. Ulu Cami'ye akın eden vatandaşlar güneş tutulması altında namazlarını kıldı. Güneş tutulmasını Ulu Cami'nin bahçesinde izleyen emekli öğretmen Nil Karapınar, Bursalıların güneş tutulmasına da duyarsız kalmasından yakınırken, “Bütün olaylara kayıtsız kalan Türk halkı güneş tutulmasına da gayet kayıtsız. Dünya ve uzay olayı bu güneş tutulması, ayda en büyük görüntüsünü alacak. Ben bunun için sokağa çıktım. Tekrarı da 2016 ve 17’de olacak galiba. Bugün de cuma, böyle güzel bir olayın ülkemizde hayırlı gelmesini diliyorum.” dedi.

Kızı avukat Begüm Karapınar ise şunları söyledi: “Güneş tutulması dünya ile güneş arasına ayın girmesi ile ayın gölgesi dünyaya vuruyor ve güneş tutulması oluyor.” şeklinde konuştu.

Yarın da Ekinoks denilen gece gündüz eşitliğinin yaşanacağını anlatan Karapınar, şunları söyledi: “Bursa bilim açısından biraz daha hareketlenmeli, iki üç kişi izliyoruz. Ama diğer illerde gözlemevlerinde bunlar izlenebiliyormuş, Bursa’nın da bu şekilde bilimsel çalışmalar yapması gerekiyor.”

Faysal Ekmen ise güneş tutulmasını renkli camla izlediğini belirterek, “Güneş tutulması ayın, dünya ile güneş arasına girmesi ile oluşan doğa olayıdır. Bugün de güneş tutulması yaşanıyor. Ben de siyah camla baktım ve dörtte biri kadar tutulmuştu.” şeklinde anlattı.