Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Vika M.Khumalo, işbirliği imkânları doğrultusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nı ziyaret etti. Ziyarette MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil hazır bulundu.

İşbirliği amaçlı ziyaretten memnuniyet duyduklarını dile getiren Altınay, "Muğla sektörleri ve ekonomik hayatıyla ilgili merak ettiğiniz konularda yardımcı olmaya hazırız." dedi. Büyükelçi Khomalo ise Güney Afrika'nın bir madencilik ülkesi olduğunu belirterek, "Altın ve elmas başta olmak üzere her türlü maden, yer altı kaynaklarımızda mevcut. Türkiye’ye granit satıyoruz ve yine bir madencilik bölgesi olan Muğla’da, bu noktada partner bulabilir miyiz merak ediyoruz. Ürünlerimizi genellikle blok halde pazarlıyoruz. Buna son vererek katma değeri yüksek, işlenmiş ürünler üretmek istiyoruz. İlgilendiğimiz bir diğer sektör ise inşaat. Güney Afrika, bu konuda belki de dünyanın en iyi alt yapısına sahip. Amacımız bu seviyeyi korumak. Türkiye'nin, inşaat sektöründe Mısır, Cezayir gibi ülkelerde aktif olarak rol aldığını biliyoruz. Tam da bu noktada kendi ülkelerimizdeki KOBİ'leri büyütmek amacıyla Türkiye'deki KOBİ'lerle işbirliğine girmek istiyoruz. Tekstil alanında da oldukça büyük ve söz sahibi bir ülkeydik ancak Çin’in pazara girmesinin ardından alanımız daraldı. Geliştirmek amacıyla çalışma yapmak istediğimiz diğer bir sektör de tekstil. Bunların yanısıra işlenmiş gıda hususunda araştırma ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'nın 3 bin kilometrelik sahil şeridi olduğunu dile getiren Khomalo, "Sizin Bodrum'da oluşturmuş olduğunuz turizm altyapısının ülkemizde de hayata geçirilebilmesi bizim için son derece önemli. Bu anlatmış olduğum konu ve sektörlerde sizlerle işbirliği yapmak, her iki ülkenin de yararına olacaktır. Dilerseniz sektör temsilcileriyle biraraya gelerek kapsamlı bir çalışmayı da hayata geçirebiliriz." şeklinde konuştu.