Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden arabalarıyla birlikte trenle yola çıkan gurbetçi aileler, sıla yolunda soyuldu. On binlerce euro zararları olduğunu belirten gurbetçiler, duruma tepki gösterdi.

Yaz döneminin başlaması ve okulların tatil olmasını fırsat bilen gurbetçiler yollara düştü. Kara, hava, deniz ve demir yollarını kullanarak ana vatanlarına akın ediyorlar. Binlerce kilometrelik yol kat eden gurbetçi aileler, uzun ve yorucu yolculuklarında çeşitli tehlikeler atlatıyor. Bunlardan 85 civarında gurbetçi, 46 arabayla tren yolculuğunu tercih etti. Avusturya’da başlayan yolculuk, kâbusa dönüştü. Arabalarını kapalı vagonlara aldıktan sonra trenin yolcu vagonlarına binen gurbetçiler, yaklaşık 30 saat sürecek yolculuğa çıktı. Hırvatistan'a giren trenin kapalı vagonlarında bulunan arabalarından bazılarının soyulduğu söylendi. Telaşa kapılan gurbetçiler, arabalarının bulunduğu vagona baktı acak ortamın karanlık olması sebebiyle zararın boyutu fark edilmedi.

Avusturya-Türkiye hattında yıllardan beri gurbetçileri ve arabalarını taşıyan tren, şikayet üzerine Hırvatistan sınırları içerisinde durduruldu. Vagon kapılarının açılmasıyla zararın boyutu ortaya çıktı. 46 arabadan 13'ünde, on binlerce euroluk zarar olduğu görüldü. Gurbetçilerin şikâyeti üzerinde Hırvat yetkililer, hasar tespiti yaparak tutanak tuttu. İşlemlerin tamamlanması için yaklaşık 12 saat beklemek zorunda kalan gurbetçi aileler, 60 saat sonra Türkiye’ye vardı. Trenden inen gurbetçiler, yaşadıkları korkulu yolculuğu anlatarak tepki gösterdi. Ayrıca yolculukları sırasında Türkiye'nin ilgili ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerini aramalarına rağmen kendilerine sahip çıkan kimse olmadığını söylediler.

Gurbetçilerden Müjde Aksu, Avusturya'nın Villach şehrinde 13 gurbetçi ailenin arabasının soyulduğunu belirterek, bu konuda bir işbirliği olduğunu iddia etti. 12 saat kadar mağduriyet yaşadıklarını anlatan Aksu, 500 euro teklif edilerek susturulmak istendiğini aktardı.

Cevat Aksu ise trendeki birçok arabanın camları kırılarak soyulduğunu, trenden sorumlu yetkililerin bundan haberi olduğundan emin olduğunu söyledi. Arabasının arka tarafının tamamen kırıldığını dile getiren Osman Kozoğlu da içindeki her şeyin yere atılarak parçalandığını anlattı. 500 euro ile susturulmak istendiğini kaydeden Kozoğlu, “Uluslararası taşımacılık yapan bir tren, nasıl sigortasız çalışır? Arabamızı trene sağlam veriyoruz, içeride hırsızlık oluyor, suçlu ben oluyorum. Benim sigortam ve kaskom yok. Kim ödeyecek? Hırvatistan’da hırsızlık olacak, bu hırsızı bulacak ve bana para gönderecek. Yardım için konsolosluğu arıyoruz, konsolosumuz bile yardım etmiyor, gelmiyor.” dedi.

Arabası büyük zarar gören gurbetçilerden biri de Zeynep Kam. Aynalarının ve arka camlarının kırıldığını, o şekilde bin kilometre yol gitmek zorunda olduğunu belirten Kam, “Şu anda ben nerede tamirci bulayım? Nerede adam bulayım, arabamı yaptırayım? Nerede Dışişleri Bakanlığı? Dün kaç kere aradım. Hani devlet bize sahip çıkıyordu? Sadece bizim paramıza. Oraya gidiyoruz kemancı, buraya geliyoruz Almancı. Yetti artık.” diye konuştu.