Ankara'da yaşayan Çetin Elmas'ın (35), ilginç bir hobisi var. Dağlardan topladığı pelit tohumlarını evinin bir odasında pet bardaklarda fide haline getiren Elmas, bazılarının boyu bir metreye ulaşan fideleri memleketi Sivas'ta toprakla buluşturdu. Bu yıl yaklaşık 2 bin ağacı toprakla buluşturan Çetin Elmas'ın gelecek yıl için hedefi ise 10 bin meşe tohumunu toprakla buluşturmak.

Çetin Elmas'ın ağaçlara ilgisi üniversite yıllarına dayanıyor. Coğrafya bölümünde okurken hocalarıyla gittiği arazide bitkileri tanımaya başlayan Elmas'ın ilgisi hobiye dönüşmüş. Memleketi Sivas'ta dağların ağaçsız haline üzülen Elmas, 50 adet çam fidanı alıp dikmiş. ‘Daha çok nasıl ağaç dikebilirim?' diye düşünen Elmas'ın aklına pelit kozalaklarını toplayıp, evde fidan haline getirmek gelmiş. Önceleri balkon kenarında başladığı ağaç yetiştirme hobisini evin bir odasına taşımış. Bu süreçte zor da olsa eşini ikna etmiş ve halıyı kaldırıp odayı bitki yetiştirmeye müsait hale getirmiş. Geçen sonbahar dağlardan topladığı pelit tohumlarını leğende su içinde bekleten Elmas, sonra da bu tohumları marketten koli halinde aldığı ve ıslattığı pamuklara yatırmış. Bir süre sonra filizlenen yaklaşık bin 500 pelidi pet bardaklara alarak, boy vermelerine imkan sağlamış. Elmas, aynı yöntemle birçok meyve fidesi de elde etmiş.

EVİ BOTANİK BAHÇESİ GİBİ
Çetin Elmas, bir tohumun patlayıp içerisinden filizin çıkmasını seyretmenin doyulmaz manevi zevk verdiğini anlatıyor. Fidanların boy atıp serpildiğini görmenin ‘bir bebek büyütmek' gibi duygular yaşattığını ifade eden Elmas, “Evde nasıl yetiştirebileceğim ile ilgili bilgileri internetten araştırdım. Sonra doğaya dirençleri nasıl gelişir onu araştırdım. Bir canlının doğumunu evimde görüyorum. En büyüğü 1 metreye ulaşan fidanlar oluştu. Götürüp köyde dikeceğiz. O köydeki çocuklara ‘bu ağaçlar senin' diyeceğiz. Bununla beraber 3 bine yakın çam dikmeyi planlıyoruz. Ayrıca kestane, iğde, çam fidanları da dikeceğiz. Tropikal meyveler hariç diğer meyveleri böyle bardakta yetiştirip toprağa dikebiliyoruz.” diye konuştu.

AĞAÇLAR TOPRAKLA BULUŞTU
Çetin Elmas ve arkadaşları Ankara'da yetiştirdikleri fideleri geçtiğimiz hafta sonu köylerine götürerek toprakla buluşturdu. Sadece meşe değil, çam ve üzüm fideleri de temin eden Elmas, Sivas merkeze 27 kilometre mesafedeki Doğanca Köyü'nde ağaç dikti. Köylünün de sahip çıktığı fideler için bölgede hayvan otlatılmaması yönünde görüşmeler yapıldı. Doğanca Köyü muhtarı Eyüp Yılmaz, gurbette yaşayan hemşerilerinin bu davranışının herkese örnek olmasını dilerken, köyün yeşillenmesinin yanı sıra meyve ağaçları da dikerek ağaç tür çeşidinin arttığına dikkati çekti.

Bu yıl yaklaşık 2 bin ağacı toprakla buluşturan Çetin Elmas'ın gelecek yıl için hedefi ise 10 bin meşe tohumunu toprakla buluşturmak. Gelecek yıl için şimdiden çalışmalara başlayan Elmas, "Bizler gurbette sıla hasreti çeken insanlarız. Başka şehirlerde yeşilliği görünce bizim köylerimiz neden olmasın dedik. Yaptığımız ilmi araştırmalarla bunun mümkün olacağını gördük. Köylümüzde sahip çıkarsa gelecek 10 yıl içinde daha yeşil bir alana sahip olacağız. Sağlıklı nesiller içinde daha yeşil bir dünyaya ihtiyaç var." şeklinde konuştu.