Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı ve eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, IŞİD’in çok ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, “Diyarbakır’daki silahlı çatışma gösterdi ki IŞİD artık Türkiye’yi eylem alanı olarak görüyor.” dedi.

GÜSAM Başkanı ve eski Emniyet Müdürü Taştekin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Başkent'teki terör saldırısını IŞİD’in yaptığı açıklamasını ve Diyarbakır’daki silahlı çatışma sonrası ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Diyarbakır’daki çatışmanın iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Taştekin, “Türkiye’yi barınma yeri olarak görüp, şimdiye kadar çatışmaya girmeyen IŞİD’in, Türkiye topraklarını artık eylem alanı olarak gördüğünü göstermektedir. Zira Diyarbakır’da operasyon yapılan grup eylem amaçlı gelmemiş olsaydı, silahlı çatışmaya girmezdi. Dolayısıyla bu grubun eylemci terör grubu olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi Türkiye’de bu türden ne kadar IŞİD mensubu var sorusu akla geliyor. Suriye’de ABD ve Rusya bombardımanında sıkışan IŞİD mensuplarının, sayıları binleri bulan Türkiye kimliği ve pasaportu taşıyanların başka bölgeye gitmesini beklemek herhalde saflık olur. Bunlara bir de başka ülkelerden gelenler eklenince nasıl bir tsunami ile karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“YÖNETİCİLER VE SİYASİLER AÇISINDAN BÖLGEYE GİDEBİLMEK ÖVÜNME KONUSU HALİNE GELDİ”

Terörün amacının toplumda güven duygusunu yok edip, terör korkusunu yaşamın her alanına yaymak olduğunu dikkat çeken Taştekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Halkta canlı bomba fobisi oluştu. Toplum, ‘Ankara’nın merkezinde nasıl oluyor da böyle bir eyleme maruz kalabiliyoruz?’ kaygısı taşıyor. İnsanlar yoğun olarak bulunulan yerlere gitmeye ve metro gibi toplu ulaşım araçlarını kullanmaya çekinir hale geldi. Bazı Batı ülkeleri, vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Yaşanan bu olaylar bazı siyasi ve yazarlarca 'Ortadoğu’da bunlar her gün oluyor' açıklamalarıyla adeta sıradanlaştırıldı. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde güvensiz ortam zirve yapmış durumda. Güvenlik birimleri bölgede sürekli şehitler veriyor. Yöneticiler ve siyasiler açısından bölgeye gidebilmek övünme konusu haline geldi.”

Taştekin, açıklamasını şöyle tamamladı: “Tüm bunlar yetmezmiş gibi 4 canlı bomba ile ilgili haberler ve güvenlik birimleri tarafından yapılan ilan ve uyarılar kamuoyundaki kaygıyı daha da artırdı. Tüm bu yanlışlıklar terörün ekmeğine yağ sürer. Güvenlik güçlerimiz bu konuda daha dikkatli olmalılar.”