İnsan Hakları ve Sigortacılık Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvence Der) Başkanı Bekir Kaya, Güvence Hesabı Müdürlüğü’nün Bakanlar Kurulu kararlarını ve kanunları tanımadığını belirterek, yasal olmayan bahanelerle kazazedelerin ödemelerini yapmadığını açıkladı.

Güvence Der Başkanı Bekir Kaya, halkın zorunlu sigortalarından toplanan paralardan oluşan Güvence Hesabı Müdürlüğü'nün vatandaşın mağduriyetini gidermek gibi sosyal bir göreve sahip bir kuruluş olduğunu hatırlattı. Güvence Hesabı'nın Bakanlar Kurulu kararlarını ve kanunları tanımadığını belirten Bekir Kaya, “Halkın bilinçsizliğini kullanarak yasal olmayan bahanelerle mağdurların ödemelerini yapmıyor. Kuruluş mamacı mağduriyetlerin giderilmesi olan kuruluş mağduriyet merkezi haline gelmiştir.” dedi.

Güvence Hesabı’nın özellikle kısa mesafeli taşıma olarak adlandırılan il içi yolcu taşımalarında sorumluluğunu yerine getirmekten kaçındığını ileri süren Kaya, şunları kaydetti: “2003 yılında kanunlaşan Karayolu Taşıma Kanunu içinde 2007 yılında 6789 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan zorunlu koltuk ferdi kaza sigortasının bulunmadığını, dolayısıyla kuruluşun bu tazminatı ödemekle yükümlü olmadığını söyleyebilecek kadar kanunlarla alay eden bir davranış içindedirler.”

6789 sayılı Bakanlar Kurulu kararında ‘Zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası bulunmayan motorlu kara taşıtlarıyla yolcu taşımacılığı yapılamaz’ denildiğinin bilgisini veren Kaya, Güvence Hesabı’nın bu hususu görmezlikten gelerek hukuk katliamı yaptığını sözlerine ekledi.