Denge Hukukçular Derneği, eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer ile eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklamasını değerlendiren bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hakimler hakkındaki hukuksuzca yapılan tutuklama kararları ile anayasada düzenlenen hâkimlik teminatı hiçe sayılmış ve kuvvetler ayrılığı yok edilip, hukuk devleti ilkesi adeta sıfırlanmıştır." denildi.

'HUKUK TARİHİMİZİN EN VAHİM OLAYI'

Dernek Başkanı Bakım, hakimler hakkında verilen tutuklama kararının, hukuk tarihimizin en vahim olayı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Sırf görevlerinin gereğini ifa ettikleri için hâkimlerin jet hızıyla açığa alınması ve hemen ardından haklarında tutuklama kararı verilmesi hukuk tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Ayrıca söz konusu hukuka aykırı bu işlemleri hukukçu kimliği ile savunanların varlığı da en az kararın kendisi kadar tarihi bir hadisedir. Hukuk tarihimizde bugüne kadar böylesine vahim bir tablo ile karşılaşılmamıştır."

'HAKİMLİK TEMİNATI HİÇE SAYILDI'

Hakimlerin tutuklanmasının kanuna aykırı olduğu ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hâkimler ile ilgili soruşturma usulü 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 82-88 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Adı geçen yasanın 88. maddesine göre ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâlleri dışında suç işlediği ileri sürülen hâkimler yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Yine 2802 sayılı yasanın 90. maddesine göre birinci sınıfa ayrılmış olan hâkimleri yargılamakla görevli ve yetkili mercii ilgili Yargıtay Ceza Dairesidir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bu konuda verilmiş çok sayıda emsal niteliğinde kararı bulunmaktadır. Bu nedenle bugün olduğu gibi bir hâkimin sırf görevinin gereğini ifa etmesi sebebiyle tutuklanması yasaya açıkça aykırıdır. Bu karar ile anayasada düzenlenen hâkimlik teminatı hiçe sayılmış ve kuvvetler ayrılığı yok edilip, hukuk devleti ilkesi adeta sıfırlanmıştır. Tüm bunlar ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesine göre Anayasayı ihlal suçunu oluşturmaktadır."

'DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE YAŞANMADI'

Dernekten yapılan açıklamada, temel hak ve hürriyetlerin en ağır şekilde ihlal edildiği darbe dönemlerinde bile hukukun bu kadar siyasi iradenin baskısı altına alınmadığına dikkat çekilerek "Yaşanan tüm bu hukuksuzluklara karşı gerektiği gibi bir duruş sergileyecek cesur hukukçulara ihtiyaç vardır." denildi.

Denge Hukukçular Derneği, tutuklanan hakimlerden Metin Özçelik'in "Sizin yerinizde olmaktansa burada olmayı tercih ederim. Ben verdiğim kararın arkasındayım. Umarım siz de verdiğiniz kararın arkasında durabilirsiniz.” sözlerinin tarihe geçecek mahiyette olduğuna dikkat çekildi.