Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın odasında yapılan aramayla ilgili aradan 4 yıl geçtikten sonra Eskişehir Valisi'ne ihbarda bulunan Cihan Tuğlu adlı kişinin, gerçekte olmadığı belirlendi. Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü'nün, müfettişlerin talebi üzerine yaptığı araştırmada, Cihan Tuğlu adının Türkiye Cumhuriyeti Nüfus kayıtlarında olmadığı belirlendi. Müfettişlerin, Cihan Tuğlu adlı ihbarcının olmadığına, ihbarın sahte olduğuna dair hazırladığı raporu İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve ilgili savcıya göndermesine rağmen ihbarda adı verilen polislerle ilgili soruşturma açıldı, ardından soruşturma davaya dönüştürüldü. Savcının Türkiye Cumhuriyeti Nüfus kayıtlarında olmadığı belirlenen Cihan Tuğlu sahte ismiyle yapılan ihbar üzerine açtığı soruşturma iddianamesi tamamlandı ve 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şimdi söz konusu polisler, nüfus kayıtlarında olmayan isimle açılan dava üzerine Hanefi Avcı'nın makam odasına kaset koymak suçundan yargılanacak.

Hanefi Avcı'nın cezaevinden çıkışı sonrası 15 Nisan 2014 tarihinde Eskişehir Valiliği'ne Cihan Tuğlu ismiyle ihbar mektubu geldi. ‘Sayın Valim’ diye başlayan, bilgisayarda yazılan ve el yazısı kullanılmayan mektupta, ihbarcı Cihan Tuğlu, Avcı’ya kumpas kurulduğunu, bunu yıllarca yazmak istediğini, işinden olma korkusuna kapıldığını iddia etti. Mektuba Cihan Tuğlu diye imza atan ihbarcı, Avcı’nın makamındaki kasetlerin önceden hazırlanarak buraya konduğunu iddia etti. Tuğlu'nun, mektubunda, Avcı’nın sağ kolu olarak bilinen, bir süre önce KOM’dan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı yapılan ve aynı zamanda polisin algı operasyonlarıyla ile ilgili idari soruşturmaları yürüten Şakir Engin Korkmaz’ın adını mağdur olarak vermesi dikkat çekti. Tuğlu, ihbarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, kamuoyunda ‘akbil yolsuzluk operasyonu’ fezlekesini hazırlayan Korkmaz ile ilgili olarak, “Şakir Engin müdürüm baskı altına alındı. Şimdi vicdanım rahat.” ifadesini kullandı. Ayrıca kumpası yaptığını ileri sürdüğü polislerin isimlerini verdi.

Vali Güngör Azim Tuna, ihbar mektubunu imzalayarak, araştırma yapması için ihbarda mağdur olarak adı geçen ve Avcı'nın sağ kolu olarak tanınan Korkmaz’a gönderdi. Durumun sıkıntı oluşturacağı düşünülerek, sonra Korkmaz’ın yanına Vali Yardımcısı Rıza Dalan da görevlendirildi. KOM Şube’den sorumlu olan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Korkmaz ile Vali Yardımcısı Dalan, konuyla ilgili acele iki tevdi raporu hazırladı. Raporda, ihbar ismi verilen ve olayla suçlanan polislerin Avcı’ya kumpas kurdukları iddiası savunuldu.

Bu arada, inceleme yapması için Mülkiye Müfettişleri de görevlendirildi. Müfettişler önce ihbarcının doğru olup olmadığını tespit çalışması başlatarak Nüfus Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Nüfus Müdürlüğü ise ihbarcı Cihan Tuğlu'nun kimliğinin nüfus kayıtlarında olmadığını tespit edip, böyle bir şahsın kayıtlarda bulunmadığını müfettişlere yazıyla bildirdi. Müfettişler, ihbarcı Cihan Tuğlu adlı bir kişinin bulunmadığını ve ihbarın sahte olduğunu belirten resmi yazıyı EGM, İçişleri Bakanlığı ve ilgili savcılığa gönderdi. Müfettişler, raporda, “Mülkiye Müfettişliği'nce Eskişehir Valiliği'ne yazılan 20.06.2014 tarih ve 151/15-E-2 sayılı yazı ile muhbir Cihan Tuğlu’nun TC kimlik numarası ve açık adresinin istendi. Eskişehir Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğünün 20.06.2014 tarih ve 151/15-E-2 sayılı yazısı ile Cihan Tuğlu isimli şahsa ait her hangi bir kaydın bulunmadığı belirtildiği.” ifadesini kullandı.

Müfettiş raporlarına ve ihbarcının sahte olmasına rağmen savcı, sahte ihbar mektubu üzerinden soruşturma açtı. Soruşturma sonrası savcının hazırladığı iddianame, iki ay önce ‘usulsüz dinleme’ iddiasıyla gözaltına polislerle ilgili açılan davayla birlikte kabul edildi. 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, ‘usulsüz’ dinleme davasıyla birleştirildi. Şimdi söz konusu sahte ihbar mektubunda isimleri geçen polisler, Hanefi Avcı’nın makam odasına kaset koymaktan hakim karşısına çıkacak.

Öte yandan, Avcı’nın makam odasında yapılan arama operasyonunu yöneten dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Arif Çankal'ın şu anda Güvenlik Daire Başkanı görevinde olduğu kaydedildi.