Apollon ve Dafne efsanesine ev sahipliği yapan ve Dafne'nin gözyaşları olarak değerlendirilen Harbiye Şelaleleri heyelanda zarar gördü.

Hatay'da 2 gündür süren sağanak yağmur nedeniyle Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Harbiye beldesinde 2 ayrı noktada meydana gelen heyelan nedeniyle turistik tesislerin yer aldığı Şelale mevkii toprak kaymalarına teslim oldu. Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ve ilgili daire müdürleri ile beraber heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu.

Vali Ercan Topaca’nın Şelaleler bölgesini detaylı bir şekilde incelediği gezide, Başkan Yaman özellikle sorun yaşanan alanları heyete gösterdi. İncelemelerin ardından yetkililerden heyelan tehlikesi ve bölgenin durumu ile ilgili bilgi alan Vali Topaca, bölgede acil tedbirlerin alınması konusunda ilgili kurumlara gerekli talimatları verdi. Uygulamaya konulacak çalışmaların Şelaleler bölgesi ve heyelan bölgesi olarak iki ayrı alanda ele alınması gerektiğini belirten Vali Ercan Topaca, kısa, orta, uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiğini ekledi.

Vali Topaca, şunları söyledi: "Harbiye, Hatay için marka değeri olan ve korunması gereken doğal bir alan. Bu seneki yağış artışından dolayı bölgede ciddi bir yıpranma meydana gelmiş durumda. Şelaleler ve heyelanlı bölge için ayrı projeler üzerinden çalışılması ve acil müdahale gerektiren heyelanlı alanın bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor. Buradaki sorunlar, kurumların tek başına çözüme kavuşturacağı türden değil. Heyelan tehlikesinin önlenebilmesi için kurumların birlikte ve koordinasyon halinde çalışması gerekiyor. İnsanlarımızın yüzlerce yıldır kullandığı Harbiye’yi, vatandaşlarımızın yeniden dinlenebildiği ve eğlenebildiği bir yer haline getirmek için gerekenleri yapacağız."

Meydana gelen heyelan sırasında Şelale mevkiinin alt kısmında kalan işyerleri zarar görürken can kaybı yaşanmadı. Ancak bölgenin her iki yakasında bulunan evlerin meydana gelebilecek heyelanlardan korunması için çalışmalarının hızlandırılması ve bu evlerin öncelikli olarak tespiti istendi.