Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, katıldığı “Türkiye'de Hukuk Devleti: Sorunlar ve Tartışma Alanları” konferansında hukuk devleti vurgusu yaptı. Kılıç, “Hukuk devleti; insanlık onurunun özü olan temel hak ve özgürlükleri üstün hukuk kuralları ile koruyup kuşatan, aynı zamanda sınırlarını aşan devlete haddini bildiren ve ona baş eğdiren güç diye de tanımlanabilir.” dedi.

‘Türkiye’de Hukuk Devleti’ konferansı başladı

Özgürlük Araştırmaları Derneği (ÖAD), İstanbul’da “Türkiye'de Hukuk Devleti: Sorunlar ve Tartışma Alanları” başlıklı uluslararası bir konferans gerçekleştiriyor. Eski Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, emekliye ayrıldıktan sonra ilk kez konuştu. Kılıç, konferanstaki konuşmasının başında söyleyeceklerinin siyaset alanını belki zorlayacağını belirterek başladı. Ankara’daki patlamada can veren tüm terör kurbanlarına ve aziz şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Kılıç, Ankara’daki patlamalardan sonra yapacağı konuşmayı değiştirdiğini söyledi. “Ankara’daki olaydan sonra konuşmamı değiştirmek zorunda kaldığımı, ülkede had safhaya ulaşan gerilime katkı sunmamak için, sinir uçlarına dokunacak konulara girmemeyi tercih ettiğimi bildirmek isterim.” şeklinde konuştu.

Adaleti üretememesi durumunda hukukun ‘hukuk’ olamayacağının alını çizen Kılıç, “Hukuk devleti; insanlık onurunun özü olan temel hak ve özgürlükleri üstün hukuk kuralları ile koruyup kuşatan, aynı zamanda sınırlarını aşan devlete haddini bildiren ve ona baş eğdiren güç diye de tanımlanabilir. Esasen devlet kurma ihtiyacı da tam olarak bu görevi yerine getirmek için ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.