Aydın'da sineklerle bulaşan çiçek hastalığı sebebiyle karantinaya alınan 121 bin 13 büyükbaş hayvandan, bulaşan 137 tanesi itlaf edildi. Bunların sahiplerine, toplam 314 bin lira tazminat ödeneceği belirtildi. Karantina devam ediyor.

Suriye'den getirilen büyükbaş hayvanlardan yayıldığı iddia edilen ve çiçek hastalığı olarak bilinen LSD, bu yıl birçok ilde olduğu gibi Aydın'da da görüldü. Hayvan hareketliliği ve sinek ısırmasıyla çok hızlı yayılan hastalık sebebiyle Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Efeler, Köşk, Kuyucak, Nazilli, Yenipazar, Sultanhisar ve Buharkent ilçelerinde karantina uyguluyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için bütün tedbirleri aldıklarını kaydeden İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, bugüne kadar 137 büyükbaş hayvanın itlaf edildiğini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, bunun karşılığında üreticilere, hayvanın cinsine ve ağırlığına göre ödeme yapacağını beldiren Bozkır, hayvanlarda bu hastalıkla ilgili en küçük bir belirti görülmesi halinde kurumlara haber verilmesini istedi.

Afrika kökenli büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığının Aydın'da ilk kez ortaya çıktığını belirten İl Müdür Yardıncısı Bozkır, "Çiçek hastalığına karşı, görülen bölgelerde durumuna göre 3 kilometre mesafede 28 gün boyunca karantina tedbirleri alınmıştır. Hastalık kontrol altına aldığında, karantina tedbirlerini kaldıracağız. Karantina altına alınan 121 bin 13 adet büyükbaş hayvandan, sadece 137'si itlaf edilmiştir. Hastalığa karşı gerekli tüm tedbirleri alarak, yoğun şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 150 bin doz aşı yapılmıştır. Ayrıca elimizde de 200 bin doza yakın aşı bulunmaktadır ve aşılama çalışmaları devam etmektedir. Yürütülen aşılama ve hastalıkla mücadele çalışmaları sonucu, son 45 günde hastalıkta bir düşüş sağlanmıştır.” dedi.