Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin Diyarbakır’da düzenlediği miting sırasında yaşanan patlamanın bilançosu netleşmeye başladı. Olayda 4 kişi hayatını kaybederken, 184 kişi de yaralandı.
Alınan bilgilere göre, patlamanın ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi ve özel hastanelere toplam 184 yaralı nakledildi. Durumu ağır olan 4 kişi hayatını kaybederken, diğer yaralıların tedavisi devam ediyor.

ÇÖP KUTUSUNA KONULAN 2 AYRI PARÇA TESİRLİ BOMBA

Patlamanın sebebi de netleşmeye başladı. Olayın trafodan kaynaklanmadığı kesinleşti. Patlamanın, çöp kutusuna konulan 2 ayrı parça tesirli bombadan kaynaklandığı belirtiliyor.

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

Patlama sonrası açıklama yapan Selahattin Demirtaş, sağduyusu çağrısı yaparak "Kimse provakasyona gelmesin. Hiçbir yerde gerginlik istemiyoruz. Demokratik hakkımızı sandıkta kullanacağız ve gereken cevabı vereceğiz. Özellikle gençlere sesleniyorum hiçbir yerde gerilim istemiyoruz" diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu Gaziatep'teki mitingde konuştu. Diyarbakır'daki patlamayla ilgili konuşan Davutoğlu, 'Provokasyonlara karşı dimdik durmalıyız. Kaza olup olmadığı belli değil ama ortaya çıkacak' dedi

SAĞLIK BAKANLIĞI YARALI SAYISINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Diyarbakır'da meydana gelen patlamaya ilişkin, "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim" dedi.

Müezzinoğlu, Bursa'daki seçim çalışmaları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamanın trafodan kaynaklandığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Olay yerine kısa sürede çok sayıda sağlık ekibinin yönlendirildiğini aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Temenni ederim ki can kaybı olmaz. Yaralılarımıza da en kısa zamanda şifalar diliyorum. Seçim atmosferinde bunun herhangi bir art niyete veya farklı bir gerekçe arkasında da olmamasını temenni ediyorum. Ümit ederim ki bu beklenmedik bir kazadır ama bir organizasyon veya farklı bir şeyse o da tabii seçim atmosferinde bizi ayrıca üzer. O, emniyetin işi ama acil hizmetleri anlamında her türlü tedbirin alındığını ve her türlü desteğin verildiğini söyleyebilirim."

TANER YILDIZ: ''TRAFO PATLAMASI DEĞİL''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır'da meydana gelen patlamaya ilişkin, "Biz gerek Dicle Elektrik'i gerekse TEİAŞ'ı ve ilgili arkadaşları olay yerine gönderdik. Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi" dedi.
Bir süredir seçim çalışmaları kapsamında Kayseri'de bulunan Yıldız, Melikgazi Belediyesi'nin Kiçikapı'daki açılışı öncesinde basın mensuplarının Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamayla ilgili sorularını yanıtladı.

Patlamanın trafodan kaynaklanmadığı belirten Yıldız, "Biz gerek Dicle Elektrik'i gerekse TEİAŞ'ı ve ilgili arkadaşları olay yerine gönderdik. Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Arkadaşlarımızın yapmış oldukları incelemelerde, trafo kapısının içeriden dışarı doğru değil dışarıdan içeri doğru basınçla beraber patlamadan zarar gördüğü tespit edildi. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer patlama trafoda olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayabilirdik. Kaldı ki patlama anında söz konusu trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum. Orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Dolayısıyla bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür. Bana gönderilen 5'e yakın resimde trafoyla alakalı patlama görünmüyor" diye konuştu.

Seçim öncesinde enerji üzerine bir algı operasyonu oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Seçim öncesinde enerji üzerine planlanan algının bence çok doğru bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması lazım. Enerjinin aleyhinde, elektrik dağıtımının aleyhinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Özellikle bir kısım muhalefet partileri tarafından. Biz olanı kamuoyu ile paylaşacağız. Eğer trafodan kaynaklanan bir şey olsa tabii ki onu da paylaşacaktık. Ama şu an elimizdeki bulgular trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür. Diğer kısımları tabii ki emniyetimizin ve İçişleri Bakanlığımızın yetkisinde olan bir husustur."