Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ‘çözüm süreci buzdolabındadır’ sözlerine tepki gösterdi. Baluken, “Bu buzdolabı bildiğimiz buzdolabı olarak anlaşılmamalı. Bu morg buzluğudur. Cumhurbaşkanı'nın işaret ettiği zihniyetle bu işler devam ederse işaret ettiği o buzdolabını, morg buzdolabı olarak görmek gerekecektir. Bir an önce bu savaş konseptinin devreden çıkması, müzakere masasına geri dönülmesi gerekiyor. Bütün Türkiye halkı çatışmasızlık istiyor." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp ve Nimetullah Erdoğmu, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İdris Baluken, konuşmasına Silvan'da yaşananları anlatarak başladı. Yaşananları fotoğraflarla gazetecilerle paylaşan Baluken, halka yönelik saldırıları kınadı.

Daha sonra koalisyon ve erken seçim tartışmalarına değinen İdris Balıken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümet kurma işini beceremediğini söyledi. Cumhurbaşkanı'nın AK Parti'den sonra en fazla mlletvekili bulunan Meclis'teki ikinci partiye hükümet kurma görevi vermediği hatırlatan Baluken, “Tayyip Erdoğan’ın ortaya koymuş olduğu yapay gündemler tartışılıyor. Sarayın hükümet kurma yetkisini kendi duygularıyla niye yönlendirdiğini bütün kamuoyu tartışmak zorundadır." diye konuştu.

Çözüm sürecinin her gün bombalandığını vurgulayan İdris Baluken, özetle şu görüşleri dile getirdi: "Cumhurbaşkanı'nın süreçle ilgili bir yetkisi yok. Çözüm süreci ile ilgili muhatap hükümet ve başbakandır. Başbakan sürecin nerede olduğunu ifade edemiyor. Düşünce açıklaması bile sakıncalı olan bir konumda olan cumhurbaşkanı sürecin nerede olduğunu tesit ediyor. Bu anlayış ile devam ederse bu buzdolabı bildiğimiz buzdolabı olarak anlaşılmamalı. Bu morg buzluğudur. Cumhurbaşkanı'nın işaret ettiği zihniyetle bu işler devam ederse işaret ettiği o buzdolabını, morg buzdolabı olarak görmek gerekecektir. Bir an önce bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerekiyor. Bu savaş konseptinin devreden çıkması müzakere masasına geri dönülmesi gerekiyor. Defalarca açıklama yaptık. KCK yönetimi bu açıklama değer biçtiğini anlamlı bulduğunu, bunun için operasyonların durması ve ateşkese geri dönmeye hazır olduklarını ifade etti. Ama yanıt alamadığımız yer AKP hükümeti ve politikalarını belirleyen Saray’daki Tayyip Erdoğan’dır.”

DAVUTOĞLU'NUN AKP'Lİ BAKANLARI BİLE BELİRLEME YETKSİ YOK

'Seçim hükümetinde yer alıp almayacaklarına' ilişkin soruları da cevaplayan HDP Grup Başkan Vekili Baluken, bu konuda aldıkları MKYK kararını daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. Anayasa'nın vermiş olduğu yetkiliyi kullanacaklarını kaydeden Baluken, HDP'den kimin bakan olacağını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun belirleyeceğine yönelik iddialara tepki gösterdi. Baluken, şunları kaydetti: “Sayın Başbakan'ın söylemine cevap vermek gerekirse, bırakın HDP’li bakanları belirlemeyi, AKP’li bakanları belirleme yetkisinin bile kendisinde olmadığını herkes biliyor. Bırakın HDP’yi, AKP’li bakanları belirleme idaresini ortaya koyarsa kendisini takdir edeceğiz. Bütün karar süreçleri Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor. Sayın Davutoğlu halen kabinenin nasıl şekillendirileceği ile ilgili tek bir bilgiye sahip değil. Davutoğlu’nun açıklamalarının hiçbir karşılığı yoktur. Hiçbir geçerliliği yoktur. Erdoğan bir tavır belirlemeden biz AK Parti'nin yaklaşımının ne olduğunu öğrenme şansına sahip değiliz.”