Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden yararlanmayı istemediğini ifade ederek “Aleviler Diyanet’in hiçbir yardımına ve alakasına ihtiyaç duymamaktadır.” dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği eski Genel Başkanı ve HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Yargıtay tarafından cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Doğan, “Yargıtay’ın kararı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hukuki konumunu da tartışılır hale getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi de tartışılır hale gelmiştir. Aleviler Diyanet'in bütçesinden yararlanmayı istememektedir. Aleviler bu kurumun kaldırılmasını istemektedirler.” ifadelerine yer verdi.

CEMEVLERİ ARTIK HUKUKİ ZEMİNE OTURMUŞTUR

Müslüm Doğan’ın açıklaması şu şekilde: “ Uzun bir tarihi sürecin ürünü olan Alevi/ Kızılbaş inancı ve öğretisinin inanç merkezi cemevleri artık hukuki zemine oturmuştur. İnancımız ve öğretimizi yol edinen yol erleri bin yıllardır cemevlerini ibadethaneleri olarak kabul etmiş ve ülkemizde de meşru bir zeminde ibadethane olarak öğreti ve inanç yeri olarak faaliyetini sürdürmüştür.

YARGITAY’IN KARARI ACİLEN YASAL BİR DÜZENLEME İLE SONUÇLANDIRILMALI

Yargıtay’ın bu kararı acilen yasal bir düzenleme ile sonuçlandırılmalıdır. Bu amaçla vermiş olduğumuz kanun teklifinin görüşülerek yasallaşması gerekmektedir. Alevi/ Kızılbaş inancı ve öğretisinin sorunlarının çözülmesi ülke barışı anlamında çok önemli bir zeminde bulunmaktadır. İnançların özgürleşmesi ve sorunlarının çözümü hukuki bir zeminde alınabilecek sorunlardır.

ALEVİLER DİYANET’İN AKLDIRILMASINI İSTİYOR

Bu anlamda eşit yurttaşlık temelinde ele alınacak sorunların en kısa zamanda çözülmesi gerekmektedir. Sorunların ötelenmesi yeni sorunların doğmasına neden olacaktır. Tek ulus ve tek inanç egemenliğinin neye mal olduğu, ülkeyi nereye getirdiği açık olarak görülmektedir. Yargıtay’ın kararı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hukuki konumunu da tartışılır hale getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi de tartışılır hale gelmiştir. Aleviler Diyanet'in bütçesinden yararlanmayı istememektedir. Aleviler bu kurumun kaldırılmasını istemektedirler.

YARGITAY KARARI İLE DİYANET TARTIŞILIR HALE GELMİŞTİR

Aleviler konusundaki görüşü nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı Yargıtay kararı ile tartışılır hale gelmiştir. Alevi toplumunun vermiş olduğu mücadele sonucunda verilen bu kararın yalnızca ibadethane olarak kabulü doğru, diyanet bütçesinden cemevlerinin yararlandırılması yanlıştır. Bu durum alevi inancı ve öğretisini Diyanet İşleri Başkanlığı etrafında kontrol altında tutması ise aleviler tarafından kabul edilemez bir durumdur. Aleviler, Diyanet'in hiçbir yardımına ve alakasına ihtiyaç duymamaktadır.”