HDP'nin Diyarbakır mitingi sırasında ard arda iki patlama oldu. Patlamadan sonra küçük çaplı bir yangın çıktı ancak onbinlerce kişinin bulunduğu İstasyon Meydanı'nda büyük bir panik yaşandı. Ambulanslar miting alanına gönderildi. Kürsüden 'sakin olun' çağrısı yapıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız patlamanın trafodan kaynaklanmadığını dışarıdan bir müdahale yapıldığını açıkladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaralı sayısının 50 olduğunu açıkladı. Hastaneye kaldırılan ağır yaralılardan 2'si hayatını kaybetti.
2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
 
Diyarbakır'da bugün HDP'nin İstasyon Meydanı'nda mitinginde 5 dakika arayla meydana gelen patlamalarda yaralı sayısının 90'ı bulduğu belirtilirken, 2 kişi yaşamını yitirdi. Patlamada ağır yaralanarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alınanlardan 16 yaşındaki Ramazan Yıldız ile bir özel hastanede tedavi gören ve üzerinden kimlik çıkmayan 20 yaşlarındaki bir genç yaşamını yitirdi. Tedavileri süren yaralılar arasında durumu ağır olanların bulunduğu ve ölü sayısının artmasından korkulduğu belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu yaralılara kan vermek için vatandaşları hastanelere gitmeye çağırdı.
 
“TRAFODAN KAYNAKLANAN BİR PATLAMA DEĞİL”  
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır’daki patlamanın trafo ile alakalı olmadığını söyleyerek, “Trafo kapısı dışarıdan içeri bir şekilde zarar görmüş”  dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HDP’nin Diyarbakır’daki mitingi sırasında meydana gelen patlama ile ilgili olarak, “Diyarbakır’daki HDP’nin mitingindeki patlama ile ilgili olarak ilgili arkadaşları yerine gönderdim. Trafoda yapılan incelemelerde patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Arkadaşlarımız yapmış olduğu gözlemlerde trafo kapısının içeriden dışarı değil,dışarıdan içeri doğru basınç ile birlikte zarar gördüğünü söylediler. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer trafoda bir patlama olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayacaktık. Kaldı ki patlama anında trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum, orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür” dedi. 
 
SAĞLIK BAKANI: 50 YARALI VAR
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Diyarbakır'da meydana  gelen patlamaya ilişkin, "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve  şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel  Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren  acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim" dedi. 
 
Müezzinoğlu, Bursa'daki seçim çalışmaları sırasında gazetecilere  yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamanın trafodan  kaynaklandığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi. Olay yerine kısa sürede çok sayıda sağlık ekibinin yönlendirildiğini  aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda  hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün  takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek  içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Temenni ederim ki can kaybı olmaz.  Yaralılarımıza da en kısa zamanda şifalar diliyorum. Seçim atmosferinde bunun  herhangi bir art niyete veya farklı bir gerekçe arkasında da olmamasını temenni  ediyorum. Ümit ederim ki bu beklenmedik bir kazadır ama bir organizasyon veya  farklı bir şeyse o da tabii seçim atmosferinde bizi ayrıca üzer. O, emniyetin işi  ama acil hizmetleri anlamında her türlü tedbirin alındığını ve her türlü desteğin  verildiğini söyleyebilirim." 
 
Müezzinoğlu, sonuçta tüm siyasi partilerin "demokrasi, milli irade ve  sandık" dediğini dile getirdi. 
 
Seçimlerin sağlıklı bir ortamda geçmesini temenni eden Müezzinoğlu,  "Oradaki tüm vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' diliyorum. Mitingle alaka kurmayı şu  anda doğru bulmuyorum. Bir trafo, beklenmedik bir hadise ise bunun farklı yerlere  çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 
 
 İKİ AYRI PATLAMA
 
Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda HDP’nin mitingi sırasında iki ayrı patlamada yaralanan 10 kişinin hastanede tedavisi devam ederken, bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi.
 
Patlamalardan ilk saat 17.50 sıralarında platformdan yaklaşık 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda meydana geldi. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. Yaklaşık 5 dakika sonra bu kez hınca hınç dolu olan miting alanın yanındaki trafonun önünde kulakları sağır eden bir patlama meydana geldi.
 
İlk belirlemelere göre parça tesirli bomba olduğu sanılan patlayıcının infilak etmesiyle, miting alanı bir anda karışırken, bu kesimde bulunanlardan 10 kadar kişi yaralandı. Kanlar içinde kalan yaralılar, koridor açılarak önce platformun yanına taşındı, ardından gelen ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yaralılardan durumu ağır olan ve bazı uzuvları kopanlar olduğu belirtildi.
 
DEMİRTAŞ ORADAYDI
 
Patlamalar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkmak için aracında beklerken meydana geldi. Patlamayla birlikte Demirtaş aracıyla miting alanının arkasına giderken, eskortluk eden aracı polis otosu sanan grup tahrip etti.
 
Miting alanındaki binlerce kişi olaya tepki gösterenler, kentin en merkezi yeri olan Ofis Semti’ne yürüdü. Güvenlik güçleri, bu grubun bölgedeki resmi binalara ulaşmasını engellemek için yoğun önlem aldı. Polisle bu gruplar arasında yer yer olaylar çıktı.
 
Miting alanındakilerin çoğu, gerginlik nedeniyle evlerine giderken, kalan grubu da polis  TOMA’lardan tazyikli su sıkarak dağıttı. Polis, miting alanındakilerin tahliyesinin ardından  patlama yerlerinde inceleme başlattı.
 
Kentte gergin bekleyiş sürerken olayla ilgili HDP yöneticilerle resmi yetkililerin açıklama yapması bekleniyor.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DİYARBAKIR’DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ BİLGİ ALDI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da meydana gelen patlamayla ilgili İçişleri Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Diyarbakır Valisi’nden bilgi aldı.Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki patlamayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Diyarbakir Valisi Hüseyin Aksoy’u telefonla ayrı ayrı arayarak bilgi aldı.
  
KILIÇDAROĞLU: DİYARBAKIR’DAKİ MENFUR OLAYI KINIYORUZ
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP mitinginde meydana gelen patlamayla lgili açıklamasında, "Diyarbakır’da yaşanan menfur olayı kınıyor, üzüntülerimi bildiriyorum. Allah’tan yaralılar için acil şifalar diliyorum ve herkesi sükunete davet ediyorum. Unutulmasın ki milyonlarca oy bile tek bir canın karşılığı olamaz" dedi. 
 
Kemal Kılıçdaroğlu, HDP mitingindeki patlamadan sonra Diyarbakır Valisi’ni arayıp olayla lgili bilgi aldı. Ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaştaş’ı arayıp geçmiş olsun dileklerini iletti.