Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram namazı sonrası 'Dolmabahçe mutabakatı diye bir şey yok' şeklinde yaptığı açıklamanın ülkenin hayrına olmadığını dile getirdi. Toğrul, “Dolmabahçe mutabakatına tüm Türkiye şahit oldu. Bundan sayın Cumhurbaşkanı’nın haberdar olmaması mümkün değil. Mutabakat, Cumhurbaşkanının ve devletin bilgisi dahilinde yapıldı.” dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, parti il binasında vatandaşlarla bayramlaştı. Çözüm sürecinin önemine değinen HDP’li Toğrul, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayram namazı sonrası çözüm sürecine yönelik yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Erdoğan’ın yok sayan açıklamalarının ülke gençlerinin toprağa düşmesine sebep olacak söyleme doğru gittiğine dikkat çeken Toğrul, “Sayın Cumhurbaşkanı, bu ülkede sanki var olan başka bir siyasi partiymiş gibi davranmaya başlıyor. Çözüm sürecinin bizlerin devlet ve hükümetle yürütmemiz gerekirken Cumhurbaşkanı bu işi bireysel bir mesele haline dönüştürüyor.” diye konuştu.

Erdoğan’ın dünkü açıklamalarının ülkenin hayrına olmadığını dile getiren Toğrul, şunları kaydetti: “Bayram mesajı kapsayıcı olmak zorundadır. Bizler barışa vurgu yapılmasını beklerken, Cumhurbaşkanı’nın ötekileştiren, yok sayan, Genel Başkanımızın ismini anarak negatif bir dil kullanması ülkede herkesin cumhurbaşkanı olması algısından uzaklaştırdı. Cumhurbaşkanı ekstra bir taraf gibi davranıyor. Bizler 100 yıldır birbirimizi yok saydık, çatıştık, ötekileştirdik ve bugünlere kan gözyaşı ile geldik. Dolmabahçe mutabakatına tüm Türkiye şahit oldu. Bundan sayın Cumhurbaşkanı’nın haberdar olmaması mümkün değil. Mutabakat, Cumhurbaşkanının ve devletin bilgisi dahilinde yapıldı. Umut ediyoruz ki bir cumhurbaşkanı olduğunu, kapsayıcı olması gerektiğini tekrar hatırlar. Bayram günü böyle bir negatif mesaj vermesi bizleri üzmüştür.”

MHP VE CUMHURBAŞKANI, KURULMA OLASILIĞI OLAN BİR HÜKÜMETİ DİNAMİTLEYEN SÖYLEM GELİŞTİRİYOR

Koalisyon görüşmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Toğrul, HDP olarak hükümetin kurulmasını istediklerini, ancak MHP ve Cumhurbaşkanı’nın erken seçim istediğini söyledi. Toğrul, “Bizde HDP olarak hükümetin kurulmasını istiyoruz. Ama MHP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı bunun tam tersi. Kurulma olasılığı olan bir hükümeti dinamitleyen bir dil ve söylem geliştiriyor. Cumhurbaşkanı ve MHP, sanki kararını vermiş gibi erken bir seçime kendilerini hazırlıyorlar. Biz bunun mevcut durumu çok değiştirmeyeceğini düşünüyoruz. Erken seçimin ülkenin ekonomisine ve geleceğine hayırlı olmadığını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.