HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dün Ege Üniversitesi’nde meydana gelen ve Fırat Yılmaz Çakıroğlu isimli öğrencinin yaşamını yitirdiği olayın siyasi sorumlusunun İzmir Valisi Mustafa Toprak olduğunu söyledi. İzmir’de adı konulmamış bir OHAL uygulaması olduğunu ifade eden Yüksekdağ, “İç güvenlik paketinin etrafında hükümet eliyle sürdürülen gerilimi tırmandırma politikası durdurulmalı.” dedi.

İstanbul’da iş güvenliğiyle ilgili katıldığı program öncesi Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplayan Figen Yüksekdağ, Ege Üniversitesi’nde dün yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Yüksekdağ, “Ege Üniversitesi’nde yaşanan gelişmeler Türkiye seçimlere doğru giderken barış ihtiyacı bu kadar ihtiyaçken karşımıza çıkartılan bir provokasyondur. Partimiz sayısız kez ırkçı, faşist ve provokasyon amaçlı saldırıların hedefi haline getirildi. Ege Üniversitesi’nde yaşanan gerilim ve gerçekleşen ölüm aynı süreçte başka kentlerde partimizin karşısına çıkan gerilim olarak da kendisini gösterdi.” diye konuştu.

Olayın provokasyon olduğunu söyleyen Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyasi zemini alevlendiren ve provokasyonu yol açan, üstelik provokasyon amacıyla geliştirilmiş bir olaydır. Buna yol açan siyasi iktidar zihniyetinin ve söyleminin derhal terk edilmesi yoluyla bu tip üzücü gelişmelerin önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Yaşanan çatışma ve saldırı durumunu İzmir Valisi’nin son 1 ay boyunca geliştirdiği söylem ve uygulamalardan bağımsız düşünemiyoruz. Biliyorsunuz İzmir Valisi neredeyse kendisini OHAL valisi ilan etmiş durumda. İzmir’de adı konulmamış bir olağanüstü hal ve sıkıyönetim uygulaması yapılıyor ve iç güvenlik paketi hükümet Meclis’ten geçirerek bu OHAL uygulamasının adını koymaya çalışıyor. Bundan sonraki süreçte valiler İzmir Valisi’nin yaptığını hukuki dayanağı kavuşturulmuş olarak yapacaklar. Gerilim İzmir’de bizzat valilik eliyle tırmandırıldı. Ne yazık ki böyle gerilimli ortamlarda üzücü hadiseler de karşımıza çıkabiliyor. Bu olayın gelişim süreci hala aydınlatılabilmiş değil. Sorumlusunun kim olduğu hala aydınlatılamadı.”

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın kentte gerilim politikası uyguladığını savunan Yüksekdağ, “Bu saldırıya sebebiyet veren devlet söyleminin ve uygulamalarının kesinlikle ortadan kaldırılması lazım. Aslında İzmir Valisi yaşanan bu sürecin aynı zamanda siyasi sorumlusudur.” ifadesini kullandı.

“Saldırıların kaynağı hiçbir zaman biz olmadık.” diyen Yüksekdağ, “Hiçbir zaman saldırıların kaynağı bize destek veren partililer ve halkımız olmadı. Bundan sonraki süreçte de olmayacak. İç güvenlik paketinin etrafında hükümet eliyle sürdürülen gerilimi tırmandırma politikasının durdurulmasıdır.” şeklinde konuştu.