Senegal Başbakanı'nın Sağlık ve Sosyal İşler Danışmanı Adjaratou Diakhou Ndiaye, Hizmet Hareketi'nin baoba ağacı gibi olduğunu, dallarının dünyanın her bir tarafına ulaşarak meyveler vereceğini söyledi. Hizmet Hareketi'nin faaliyetlerini, kendileri için çok önemli olan baoba ağacına benzeten Ndiaye, "Hizmetlerinizi kimse söküp atamayacak. Bağlı bulunduğunuz kökle beraber dallarınız, meyveleriniz dünyanın her bir tarafına ulaşacak, oralarda çiçekler açacak, meyveler verecek." dedi.

Bir grup doktor ile beraber, Adana Sağlık Mensupları Derneğinin (SAMEDER) daveti üzerine Türkiye'ye gelen Senegal heyeti, 10 gün boyunca Türkiye'deki sağlık sistemiyle ilgili incelemelerde bulundu. Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik yerlerini de gezen heyet için Adana SAMEDER tarafından veda gecesi düzenlendi. Duygulu anların yaşandığı programda konuşan Senegal Başbakanı Sağlık ve Sosyal İşler Danışmanı Adjaratou Diakhou Ndiaye, Hizmet Hareketi'ni ülkelerinin sembolü olan baoba ağacına benzetti. Baoba ağacının kendileri için çok önemli olduğunu ve devlet armalarında bulunduğunu ifade eden Ndiaye, "Baoba ağacı yüzyıllar boyunca yaşayan bir ağaç. Baoba ve aslan bizim ülkemizin sembolü. Bizim için Sameder bu baoba ağacı gibi. Baoba ağacını görüyorsunuz, gövdesi geniş, toprağa sağlam tutunmuş, ayağı bir yerde bağlı ama kendi dallarıyla, meyveleriyle birçok yere ulaşmış. Ben Sameder'i ve sizin hizmetlerinizi de böyle görüyorum. İnşallah emin olun ki burada çok sağlamsınız, kimse sizi buradan söküp atamayacak, hizmetlerinizi kimse söküp atamayacak. Bağlı bulunduğunuz kökle beraber dallarınız, meyveleriniz dünyanın her bir tarafına ulaşacak, oralarda çiçekler açacak, meyveler verecek. Her birinize teşekkür ederim." dedi.

OĞLUNU SENEGAL'E GÖNDEREN ANNENİN OMZUNDA GÖZYAŞI DÖKTÜ

Programda, Senegal heyetinin tercümanlığını yapan ve Senegal Yavuz Selim Koleji'nde görevli Oğuz Arslan'ın anne ve babasıyla da buluşan Ndiaye, anne Selma Arslan'a sarılarak gözyaşlarıyla teşekkür etti. Oğluyla gurur duymasını isteyen Ndiaye, "Oğlunu nereye gittiğini bilmeden gönderdin. Ben Türkleri tanımıyorum aslında, kızım vasıtasıyla, okullar vasıtasıyla tanıma fırsatı buldum. Ama buraya gelince sizin milletinize karşı o düşüncelerim, saygım daha da arttı. Neden daha önce tanıyamadım, neden daha çok tanıyamadım diye… Oradaki okullarımız bizim ailece hayatımızı değiştirdi. Bu okullarda çocuklarımız vatanını, milletini seven insanlar olarak yetişiyor. Burada yetişen çocuklar dinini biliyorlar, vatanını seviyorlar. Allah sizden razı olsun." diyerek minnetlerini dile getirdi.

Senegalli bürokratın sarılarak omzunda gözyaşı döktüğü anne Selma Arslan ise duygularının kelimelerle anlatılacak gibi olmadığını vurguladı. Oğlunu gönderdiği için hiç pişman olmadığını ifade eden anne Arslan, "İlk sene çok ağladım. Ama gidip oradaki ortamı görünce, Türklerin ne yapmak istediklerini, yaptıklarını onların ağzından duyduktan sonra daha çok istedim. 'Oğlum artık Türkiye'ye gelme!' dedim. 'Orada yaptığın görev çok kutsal' dedim. Hepsi çok güzel işlerle uğraşıyorlar. Hepsi vatanımız, milletimiz, ülkemizin tanıtımı için çalışıyorlar. 37 gün kaldım, daha çok emin oldum yaptıkları vazifelerden. Aileleri de hiç ağlamasınlar, çok güzel, kutsal işler yapıyorlar." diye konuştu.

Program sonunda SAMEDER Başkanı Op. Dr. Önder Önem'e ülkenin sembolü olan baoba ağacı hediye eden Ndiaye, SAMEDER'in ülkelerinde de şube açması talebinde bulundu. Hediyeyi alan Op. Dr. Önem, "İnşallah, dostluğumuz baoba ağacı kadar uzun ömürlü ve aslan kadar güçlü olur." ifadelerini kullandı. Senegal heyeti ayrıca dernek üyelerine ülkelerinin yerel kıyafetlerini hediye etti.