Artvin merkeze bağlı maden köyü Hod sakinleri, köylerinde çıkarılması söz konusu olan altın madenine tepki amaçlı basın açıklaması yaptı.

Hodlular Maden İzleme Grubu öncülüğünde Artvin Çok Katlı Otopark önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına maden köylülerinin yanı sıra MHP İl Başkanı Serdar Kılınç, CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Alpaslan, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Rıdvan Peker, Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, Av. Bedrettin Kalın, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Biber, Eğitim Sen Şube Başkanı Köksal Gümüş, Eğitim İş Sendikası Artvin İl Temsilcisi Sinan Arslan, ORKOP Başkanı Hasan Yaşar, Oruçlu Köyü Dernek Başkanı Hakan Akın, Halkevleri Başkanı Yasin Evren Öztürk, Tüm Bel Sen Başkanı Erkan Öztürk, Birleşik Haziran Hareketi Sözcüsü Sercan Dede, 78'liler, ÖDP, CHP Gençlik Kolları, Ülkü Ocakları ve çevreciler destek verdi.

Grup adına basın açıklamasını Hodluar Maden İzleme Grubu temsilcisi Canan Özcan Bengü okudu. Ülkemizde yaşanan çatışma ve şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Bengü, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Bengü daha sonra şu açıklamayı yaptı: "Kendi çıkarları için yıllardan bu yana Cerattepe'de ormanlarımıza, sularımıza, yeşilimize ve yaşam alanlarımıza kasteden maden şirketleri Hod'da da ikinci bir cephe açmaya çalışıyorlar. Yıllardır yağmaya ve doğa talanına direnen Artvin Halkı bizimde ufkumuzu açtı. Öncelikle bu destansı mücadeleyi yürekten selamlıyor, bu günlere taşıyan tüm Artvinlileri dirençleri için kutluyoruz. Köyümüzde maden ile ilgili hareketlilik başlar başlamaz Cerattepe'den öğrendiklerimizle bizde yoğun bir çaba içerisine girdik."

Konuyu akademik ve uzman kişilerle tartıştıklarını belirten Bengü, "Başlangıçta yanlış yönlendirmeden kaynaklanan kısmi bir kabullenme karşımıza çıktıysa da, geldiğimiz noktada bu konuda yapılacak altın madeni faaliyetinin köyümüze yıkım kirlilik ve yok olmadan başka bir yarar getirmeyeceği anlaşıldı. Ülkemizin değişik yerlerinde ve Artvin'de yaşayan Hodlular bu anlayış etrafında kenetlenerek Hodluların birliğini sağladılar. Bizi bir araya getiren en üst kimliğimiz Hodluluktur. Çimentomuz siyanürlü altına karşı olmaktır. Faaliyetimiz her türden siyasi parti, oluşum ve anlayıştan bağımsızdır. Mücadelemize destek veren, katkı sunan herkese gönlümüz açıktır. Kimseyle kavga etmek için yola çıkmadık, bizim olanı korumaya çalışıyoruz. Bize yaşatılmak istenilenin Karadeniz'in geneline özellikle de Artvin iline yapılanlardan farklı olmadığının bilincindeyiz. Sayıları yüzleri aşan HES'ler, baraj inşaatları ve son olarak ilimizin bazı ilçe ve köylerinde açılan maden çukurları Karadeniz'i tümden karartmaya yönelik uygulamalardır. Bunun temelinde, gelmiş geçmiş tüm iktidarların ülkemize ve halkımıza yaşattıkları ekonomik ve sosyal krizler yatmaktadır. Krizi atlatmak için herkese ve her şeye, ormanlarımıza, sularımıza, derelerimize ve yaylalarımıza saldırıyorlar." dedi.

'Hod'da maden istemiyoruz', 'Yaşasın Artvin halkının dayanışması', 'Yaşasın Hodluların Birliği', 'Katil şirket Artvin'i terk et' sloganları ile basın açıklaması zaman zaman kesildi.
Basın açıklamasının ardında grup olaysız bir şekilde dağıldı. Emniyet birimlerinin herhangi bir olaya karşı çevrede güvenlik önemleri aldığı gözlemlendi. İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş da emniyet birimleriyle basın açıklamasını takip etti.