Iğdır’da okul ve dershaneyi yetkisi olmamasına rağmen hukuksuz şekilde geçici süreyle kapatan İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt’ın Eskişehir’de de pasaport skandalına karıştığı ortaya çıktı. Cırıt’ın Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olduğu dönemde devlet memuru statüsünde olmayan kayınbiraderini Avrupa Birliği Projesi’nde görevliymiş gibi göstererek gri pasaport aldırdığı, Almanya’ya göndermeye çalışırken yakalandığı belirlendi. Evrakta sahtecilik yaptığı için Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gereken Cırıt’a sadece kınama cezası verildi. Cırıt, bu hadisenin ortaya çıkmasının ardından bir okula müdür, ardından da Iğdır’a il milli eğitim müdürü yapıldı. Iğdır’da önceki gün bir özel okul ile dershane, il milli eğitim müfettişlerince, yetkisi olmamasına rağmen hukuksuz şekilde geçici süreyle kapatılmıştı.

2011 yılı Temmuz ayında ortaya çıkan olay şöyle gelişti: O dönem Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde şube müdürü olan Hakan Cırıt´ın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AB Projesi Bürosu´na gelerek, devlet memuru statüsünde olmayan akrabası U.S’yi Sosyal Bilimler Lisesi´nin Avrupa Birliği Projesi´nde görevliymiş gibi gösteren evrağın işleme konulmasını istedi. Büroda görevli bir kadın personel, Cırıt'ın akrabasının gri pasaport alması için hazırlanan bu evrakın yasal olmadığı için işleme konulamayacağını belirterek reddetti. Cırıt, bunun üzerine evrağı alıp, bu bürodan sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Yoldaş´a gitti. Cırıt, Yoldaş´ın toplantıda olduğunu öğrendi. Toplantıyı yarıda bölen Cırıt, Yoldaş'a 'aciliyeti var' diyerek bu evrağa paraf atmasını istedi. Yoldaş, şube müdürü olduğu için Cırıt´a güvenerek evrağı incelemeden paraf attı. Daha sonra bu evrak aynı gün içerisinde İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan tarafından imzalanarak, Valilik'e gönderildi. Vali Yardımcısı Ekrem Ballı´nın oluruyla evrak, pasaport işlemleri için Emniyet Müdürlüğü´ne gönderildi. Bir şube müdürünün bu kadar makamı yanıltacağı kimsenin aklına gelmeyince, ilgili evraklar Odunpazarı İlçe Milli Eğitim´den geçerek Kaymakamlığa, İl Milli Eğitim'den geçerek oradan vali yardımcısına kadar fark edilmeden gitti. Söz konusu evrak onaylanarak Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü'ne ulaştı.

EMNİYET'TEN EVRAK GERİ İSTENDİ

Toplantı sonunda AB Bürosu'nda görevli kadın personel, Hasan Yoldaş'ı uyararak, Cırıt'ın devlet memuru olmayan kardeşini 'Almanca tercümanı' adı altında Almanya'ya göndermeye çalıştığını anlattı. Bunun üzerine Yoldaş, bu evraka paraf attığının farkına vardı. Hemen Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan'a giderek durumu anlattı. Emniyet aranılarak, gönderilen evrakta eksiklik olduğu öne sürülerek, evrak geri istendi. Bunun üzerine pasaport çıkmadı ve böylece Cırıt'ın akbarası sahte evrakla Almanya'ya gidemedi. Müdür Ceylan, Yoldaş'tan Cırıt hakkında şikayet dilekçesi vermesini istedi. Yaşanan bu ‘Gri Pasaport Skandalı’, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü karıştırdı. Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, olayla ilgili Valilik makamından alınan olurla Cırıt hakkında inceleme ve disiplin soruşturması başlattı.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE YARGILANMASI GEREKİRKEN KINAMA CEZASI VERİLDİ

Ancak iddiaya göre; Eğitim Bir-Sen Genel Merkezi ve dönemin şube başkanı, sendika yönetiminde olması sebebiyle Hakan Cırıt'ın ceza almaması için büyük mücadele verdi. Evrakta sahtecilik yaptığı için Ağır Ceza'da yargılanması gereken Cırıt’a bu gelişmeler üzerine müfettişlerin ‘aylıktan kesme cezası’ teklif ettiği ileri sürüldü. Fakat gelişmeler üzerine ‘evrakta sahtecilik’ yaptığı için Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gereken Cırıt’a, bir alt ceza olan kınama cezası verildi. Cırıt’ın 4 yıl önce aldığı bu ceza, geçtiğimiz yıl adeta önünü açtı. Eğitim Bir-Sen üyesi Cırıt, olaydan sonra önce Mustafa Kemal İlkokulu’na müdür olarak görevlendirildi ardından da geçtiğimiz yıl Iğdır’a milli eğitim müdürü olarak atandı.

Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen başkanları, o dönem yaptıkları açıklamalarla evrakta sahtecilik yaptığı ve suça teşebbüs ettiği kanıtlanmış birisi hakkında verilen cezanın adil olmadığını belirterek savcıları göreve çağırdı. Ancak savcıların bu konuda bir işlem yapmadığı kaydedildi.