İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Boğaz'da deniz üzerine yapmayı planladığı 300 teknelik ‘Tekne Park’ projesi Bebek sakinleri tarafından protesto edildi.

İBB'nin Bebek sahilinde deniz üzerine yapmayı planladığı ‘Tekne Park’ projesi, Bebek Semt Girişimi grubu tarafından protesto edildi. Bebek parkında bir araya grup, yapılmak istenen projeye karşı çıkarak basın açıklaması yaptı. Bebek sakinleri ellerinde “Boğazda dayanışma var. Bebek’te ‘Tekne Park’a hayır. Bebek için birleşelim evet.” yazan döviz taşıyarak “susma haykır ‘‘Tekne Park’a hayır sloganları attı.

‘Bebek Semt Girişimi’ adına basın açıklamasını okuyan Damla Kalan, Boğazdaki yasa dışı imarlaşma ve ranta dur dediklerini belirterek şöyle konuştu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstMarin ve ilgili tüm kuruluşları göreve çağırıyoruz. İlk başlamayı planladıkları Bebek, Aşiyan arasındaki ‘Tekne Park’ başta olmak üzere İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan tüm ‘Tekne Park’ projelerinin derhal iptal edilmesini istiyoruz. İBB’ye bağlı İstMarin firması bir faciaya neden olmak üzere. Bebek sahilinden Aşiyan’a kadar olan Bebek şeridini önce betonla doldurup otomobil park yerleri yapmayı planlıyorlar. Sonrada 300 teknelik bir ‘Tekne Park’ inşa edecekler ve bir daha denize ulaşamayacağız.”

Bebek’te daha öncede aslı marina olan bu ‘Tekne Park’a iki kere karşı çıkıldığının altını çizen Kalan, “İlk olarak 1989’da sonra 2008’de Bebek’te yapılmak istenen marinanın kanuna aykırı olduğunu kanıtladık. Marinaya ‘Tekne Park’ demek kanuna, hukuken alınmış kararlara çelme takma çabasıdır. Hukuk, imar kanunları, doğayı korumaya kararlı olanların gücü yanımızda. Denize bakıp kendilerine denizden rant biçenlerin projesidir ‘Tekne Park’ karada yer kalmayınca denizimizi satıp kar etmeyi planlayanların projesidir.” ifadelerini kullandı.

CHP’li VEKİL MELDA ONUR’DAN BEBEK’LİLERE DESTEK

Protestoya katılanlar arasında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ‘Tekne Park’ projesini meclise taşıyacağını belirtti. Bebek’in çok önemli ve eski bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Onur, “Bebek, İstanbul’un cazibe merkezlerinden birisidir. Hafta sonları buranın nüfusu artar. Bebekliler zaten uzun süredir ciddi bir kalabalık baskısı oluyor buraya bu hayal edilen çılgın projeler buranın sorunlarını çözmez bilakis artırır.” dedi. Bebeğin çok önemli bir marka olduğuna değinen Onur, “İstanbul için bunu bir çakma marka haline getirmenin hiçbir manası yok. Yok işte ‘Tekne Park’lar bir takım projelerle Bebeği olduğu gibi olduğu haliyle sorunlarını çözmeye çalışmaları gerekiyor bakın günümüzde artık şu iş adamı istedi şu falanca bakan istedi falanca yönetim istediyle bir mahallenin ve bir semtin projeleri yapılamaz. Bu gün günümüzde yeni dünyada yeni Türkiye’de demiyorum bunların yarattığı yeni Türkiye’yi görmek dahi istemiyorum. Yeni dünya düzeninde artık bir yere bir proje yapıyorsanız artık semt dernekleri mahalle dernekleri o semtin görüşlerini alarak yapacaksınız buna yerel yönetimde genel yönetimde uyacak bunun şartı şurtu yok o yüzden bir çok İstanbullunun nefes aldığı bir yerdir burası. Burayı bir cazibe merkezi olmaktan çıkarıp cehenneme çevirmeye çalışıyorlar. Buna müsaade etmeyiz.” şeklinde konuştu.