Mersin İl Sağlık Müdürü Mustafa Kemal Başaralı, Anamurlu Avukat Hüsnü Uysal ile yine Anamurlu olan Yaşar Küçükalıç'ın H1N1 virüsünü sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Anamur'da salgın tehlikesinin olmadığını ifade eden Başaralı gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. Başaralı, Mersin'de 5 kişinin daha gribal enfeksiyon nedeniyle tedavi altında olduğunu kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Başaralı, Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili Volkan Kahveci ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Ölümlerin olduğu iki vakada H1N1 dedikleri domuz gribi virüsüne rastlandığını ifade eden Başaralı
bunlardan Avukat Hüsnü Uysal'ın 15 Mart'ta, Yaşar Küçükalıç'ın ise dün itibariyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu vakalarda diğer sekonder dedikleri hastalıkların, enfeksiyonların olduğunu vurgulayan Başaralı özellikle Hüsnü Uysal'da yapılan detaylı incelemelerde başka hastalıktan da tedavi gördüğü yönünde elimizde bilgiler var. Yaşar Küçükalıç'ta da aynı şekilde göğüs ağrısı şikayeti ile Anamur Devlet Hastanesine başvurmuştur. Daha sonra genel durumu kötü olması nedeniyle Mersin Devlet Hastanesi'ne sevki yapılmıştır. Bu tip vakaları gribal vakalar olarak dağerlendirilse de H1N1 şüphesi mutlaka değerlendiriliyor. Bütün dünyada olduğu gibi. Bu nedenle gerekli numuneler alınarak Hıfzıssıhha'ya gönderilmiştir. Bu sabah itibari ile sonuçlar pozitif gelmiştir" şeklinde konuştu.

"ANAMUR'DA SALGIN TEHLİKESİ YOK"

Bir gazetecinin hayatını kaybeden iki kişinin de Anamur'dan geldiğini bu ilçede salgın olup olmadığını sorması üzerine Başaralı, "Burada herhangi bir salgın söz konusu değildir. Fakat tabi Anamur'da bunun çıkması her iki vakanın da orada çıkması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Acaba neden kaynaklanıyor herhangi bir hastanede enfeksiyon var mı? Şu ana kadar hastane enfeksiyonu tespit edilemedi. Bunlar tek tük vakalar. Yaygın olsa yüzlerce, binlerce kişinin yakalanması gerekiyor. Herhangi bir salgın yoktur" cevabını verdi.

'GRİBAL ENFEKSİYON NEDENİYLE 5 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA'

17 Mart itibari ile 5 kişinin gribal enfeksiyon nedeniyle hastanelerimizde yattığını anlatan anlatan Başaralı, "Bunlar Anamur, Erdemli, Mersin ve Toros Devlet Hastanelerimizde. Bunlarda H1N1 değil normal viral pnomoni dediğimiz normal pnomoni vakaları. Bunlardan bir kişi Suriye Uyruklu yaşlı bir bayan" diye konuştu.

Gribal enfeksiyonların bulaştığı tokalaşma, hapşırma, kalabalık ortamlarda bulunma, fazla yolculuk yapma ve yurt dışından insanların gelmeleri çok fazla olduğunu vurgulayan Başaralı
"Mersinimizde göç alan bir yer olması, bu nedenle bu tip enfeksiyonların sık şekilde karşılaşmamıza neden olmaktadır. Bu tip vakaların daha az olması için elimizden gelen bütün gayretleri göstermekteyiz. Halkı bilinçlendirme çalışmalarınız sürüyor" dedi.

Anamurda ki vakaların Suriyelilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönünde soruya cevap veren Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik de "Anamur'da Suriyeli sayısı çok az. Suriyelilerin salgında rol oynamasına imkan yok. Zaten dünyanın her yerinde mevsimsel olarak bu grip mikrobu dolanıyor. Avrupa'da bu hastalıktan bir çok insan ölüyor" şeklinde konuştu.

Kemik, Mersin'de H1N1 virüsüne rastlanmadığı yönünde dün yaptığı açıklama ve iki kişinin ise söz konusu virüsten öldüğünün belirlendiğinin hatırlatılması üzerine, "Açıklama yaptığında henüz ellerinde tetkik sonuçlarının olmadığını Hıfzıssahha tahlillerinin dün gece 22.00'de geldiğini söyledi.