Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'la görüşmek amacıyla Gemlik Jandarma Komutanlığı'na gelerek İmralı Adası'na gitmek için izin isteyen yaklaşık 200 avukat, 'ret' cevabı aldı. Jandarma Komutanlığı önünde basın açıklaması yapan avukatlar, 27 Temmuz 2011 gününden bu yana Öcalan ile görüştürülmediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden yola çıkan 200 avukat 4 otobüsle, saat 11.30 sularında Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı'na geldi. Otobüslerden inen avukatlar, cübbelerini giyerek, "İmralı tecridine hayır, Öcalan'a özgürlük" yazılı pankart açtı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Yoldan geçen bazı sürücüler, Türk bayrağı açarak ve korna çalarak avukatları protesto etti. Avukatlar Ebru Günay ve Serhat Eren, Jandarma Komutanlığı'na girerek İmralı'ya gitmek istediklerine dair dilekçelerini verdi. İmralı Cezaevi Müdürü ile görüşen avukatlar, Koster'in arızalı olduğu belirtilerek reddedildi.

Bunun üzerine basın açıklaması yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Günay, "Yaptığımız yazılı açıklamaların aksine bugün ilk defa buraya gelerek, 'biz geldik ve adaya gitmek istiyoruz' dedik. Ama maalesef üzülerek söylüyorum, klasik cevabımızı tekrardan aldık. 'Koster arızalı, bir türlü bitmeyen tamirat bitmemiş, tamirat bitmeden de adaya gidemeyeceğiz.' Yetkililerin bize verdiği cevap bu. Biz bu süreci kabul etmeyeceğiz." dedi.

Avukatlar adına basın açıklaması metnini okuyan Özgürlükçü Hukuk Derneği Yönetim Kurulu üyesi Pınar Akdemir ise şu açıklamalarda bulundu: "Bugün itibariyle müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan 16 yıllık tecridin bir boyutu olan avukat yasağı beşinci yılına girdi. Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz son avukat görüşü için, yine bir 27 Temmuz tarihinde 2011 yılında Gemlik Jandarma Komutanlığı'na gelmiş, güvenlik güçleri işliğinde İmralı Adası'na giderek müvekkilimiz Abdullah Öcalan ile görüşebilmiştik. Tam 4 yıldır yani 208 haftadır, müvekkilimiz ile görüşmek için ilgili mercilere başvurmaktayız. Ve alay eder gibi bize hep aynı gerekçilere sunmaktadırlar. 'Hava muhalefeti var, gemi arızalı ya da bakımda, bazen de gemi kaptanı hasta' deniyor. Böylece 4 yılını geride bırakan avukat yasağını akıl dışı keyfi gerekçelerle uygulamaya devam ediyorlar. Bu fiili avukat yasağına karşı adli ve idari mercilere yaptığımız başvurular gerekçesiz reddedildi. İmralı'daki kısıtlama ve hak ihlalleri sadece avukat ve aile görüş yasağı ile sınırlı değildir. Aile telefon hakkı, iletişim hakkı, bilgiye erişim hakkı gibi haklardan yararlanamayan Türkiye'deki tek tutsak Sayın Öcalan'dır. Geçmişten gelen ve tecrit koşullarından kaynaklanan hastalıkları İmralı'daki kısıtlı imkanlar nedeniyle gerektiği gibi tedavi edilmemiş ve ilerlemiş bulunmaktadır."

Bu arada HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Ayşe Acar, Aycan İrmez, Burcu Çelik, Mehmet Emin Adıyaman, Asiye Kolçak ile eski vekil Aysel Tuğluk da Gemlik Jandarma Komutanlığına gelerek avukatlara destek verdi. Avukatlar, açıklamanın ardından otobüslere binerek Jandarma Komutanlığı önünden ayrıldı.