Trabzon’un Arsin İlçe Orman İşletme Şefliği’nde mevsimlik işçi olarak işe giren Arsin Belediye Meclis Üyesi ve Başkanvekili ile AK Parti İlçe Kadın Kolları üyesinin, iş yerine yalnızca imza atmak için uğradıkları için sözleşmeleri feshedildi.

Arsin ilçesi Orman İşletme Şefliği’ne 13’ü erkek, 17’si de kadın olmak üzere 30 mevsimlik işçi alındı. Mevsimlik işçi olarak çalışan ve erkeklerin araziye çıkıp çalışmalarına rağmen kadın işçilerin işten kaytardıklarını ileri süren bir işçi, 17 kadından bir çoğunun işe gelmesinden şikayetçi oldu. Şikayet üzerine yapılan incelemede iddianın doğru olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine mevsimlik işçi olarak çalışan kadınlar arasında Arsin Belediye Meclis Üyesi ve Başkanvekili Ayşe Beşir ile bir AK Parti Arsin Kadın Kolları üyesinin iş akdi feshedildi.

Konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na konuşan Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli, “Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında İşkur’dan 40 kişilik bir talebimiz oldu. 31 kişi müracaat ettiği ve hepsini işe aldık. Konuyu dün öğrendim. Bunlar ayın 14’ünde girmişler 17’sinde çıktılar. Daha doğrusu bizim arazideki çalışmalardan dolayı biz bunları çıkartacağız, onlar da dilekçe veriyorlar. Bunlar dilekçe vererek çıkıyorlar. Biz de zaten devam etmeyen kimse olursa çıkartıyoruz. Bunlar kendileri de talep ettiler, biz de devamsızlık diye bir şey yok, yoklama yapıyoruz her sabah. Götürüyoruz, başlarında muhafaza memurlarımız var. Sabahtan geliyorlar, diyelim 2 saat yağmur yağdı, bölgede oturtuyoruz. Veya bir yere gönderdiysek çalışma bakımından, çalışma olan yerde grubun başında bir memurumuz var, orada istirahat ediyorlar. Tabi bizim iş biraz ağır geldi herhalde. Onlar çalışmayacağız dediler. Bizimkiler de bizim şartlara uyuyorsanız çalışın, uymuyorsanız çıkış vereceğiz dediler. Karşılıklı mutabakatla, 3 gün çalışmış oldular bizimle.” dedi.

YEREL GAZETEYE OLAYI DOĞRULADI

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli, konuyu gündeme getiren Trabzon merkezli yerel gazeteye dün yaptığı açıklamada ise böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini belirterek, “Konuyu bilmiyorduk. Bilgilendirilmemizin ardından inceleme başlattık. İddiaların doğru olduğunu öğrendik. Böyle bir durum kabul edilemez. İşten kaytarmalarından dolayı 2 kişinin işine son verdik. Kurumumuzda yapacak işleri olmasa bile kimse 8 saatlik mesai içerisinde kendi özel işleriyle uğraşamaz.” şeklinde konuştu.

Mevsimlik işçilerin başka yerlerde çalıştığı iddiaları ile ilgili yerel gazetenin sorularını cevaplandıran Arsin Orman İşletme Şefi Numan Şahin ise, “İşkur’un yaptığı proje kapsamında Arsin’e 30 mevsimlik işçi aldık. Çalışanların çoğunu kadınlar oluşturuyor. Genelde ağaç dikimi ve bakımı işlerinde çalıştırıyoruz. Binamız küçük olduğu için işçilerimizi de barındıracak yerimiz olmadığından onları parklara gönderiyorum. Başka işlerde çalıştıklarını bilmiyordum. Uyarılar sonrasında Arsin Belediye Meclis Üyesi Ayşe Beşir ve bir başka işçinin daha çalışmasına son verdik.” diye konuştu.