Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği Başkanı Avukat Ülkü Tolunay, ülkede 'işsizliği önlemenin yolunu kadını eve hapsetmekte bulan bir zihniyet' olduğunu dile getirdi.

7 Haziran genel seçimlerinin ardından oluşacak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) beklentilerini, yönetim kurulu toplantısının ardından açıklayan Tolunay, kadının eğitim, iş ve toplumsal yaşamdan uzaklaştırıldığını vurguladı. Tolunay, son 13 yılda kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin giderek arttığına dikkati çekti. Kadının eğitimden, iş yaşamından, toplumsal yaşamdan uzaklaştırılarak eve kapatılmaya yönelik söylemlere maruz kaldığını dile getiren Tolunay, "Kadının en doğal haliyle gülüşü ve hamileliği bahane edilerek ötekileştirildiği bir süreç yaşadık." dedi.

İşsizliği önlemenin yolunu kadını eve hapsetmekte bulan anlayışın ekonomik ve sosyal alanda kadın-erkek eşitliğine darbe vurduğunu kaydeden Tolunay, "Son yıllarda maalesef kadın ve kadın hakları hep geri plana itildi. Kadınlar olarak bu tür uygulamalara karşı çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Unutulmasın ki bu ülkenin oylarının yarısı kadınların oyudur. Tüm partileri ve adayları kadın hakları konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Duyarlılığın sadece kağıt üzerinde kalmaması, gerek Meclis organları gerekse hükümet organlarının oluşumunda cins eşitliğinin hayata geçirilmesi konusuna özel önem verilmesini beklediklerini ifade eden Tolunay şunları söyledi: "Ayrıca ülkemizin de imzalamış olduğu İstanbul Sözleşmesi gereğince toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda yeni yasal düzenlemeler yapılmalı, yeni kurumlar oluşturulmalı ve tüm kamu görevlileri toplumsal cinsiyet eğitiminden geçirilerek, Milli Eğitim müfredatı yeniden yapılandırılmalıdır. Bu seçimde ve sonrasında ‘Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği’ olarak gözlemcilik yapacağız. Tüm partiler toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sınav verecek. Yaptıkları ve özellikle de yapmadıkları konusunda takipçileri olacak ve kadının hak ettiği eşit hak ve yetkileri kazanıncaya kadar da takibi bırakmayacağız."