İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, Ramazan'a sayılı günler kala İstanbul'da uygulanacak pide fiyatı açıklandı. Yılmaz, 350 gram Ramazan pidesinin bu yıl 1 lira 80 kuruştan satılacağını söyledi.

İSTESOB Bakırköy'deki merkezinde yapılan Ramazan pidesi ile ilgili açıklamayı İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz yaptı. Toplantıya İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de katıldı. Geçen seneki rakamlarla bu senenin rakamlarını kıyaslayan Yılmaz, ''Son zammı 2013 senesinde verdik. Geçen seneki rakamlar, 300 gram pide 1 buçuk lira, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira 85 kuruş, 1000 gram susamlı yumurtalı pide 5 lira 70 kuruştu. Bugünkü rakamlar, 350 gram sade pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira yani zam yapmadık. 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1000 gram susamlı yumurtalı pide 6 lira. Biz İstanbul'daki vatandaşımıza hiç bir zaman zamlı pide yedirmeyi düşünmedik. Ramazanı herkes rahat geçirsin diye.'' dedi.

İstanbul halkına zamlı pide yedirmek istemediklerini belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ''Onayı aldık. Yönetim kurulunda kararlaştırdık. Bu konuda o kadar çok maliyet girdisi fazla ki ama yine de İstanbul halkına bu zamlı pideyi yedirmek içimizden gelmedi. Bu Fedakarlığı yapan başta İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı’na ve İstanbul fırıncılarına çok teşekkür ediyorum. İstanbul Ticaret Odası’na bağlı olan fırınlar farklı fiyat uygulayabiliyor. Bizim verdiğimiz tarife bu. Bize bağlı fırınlarımızın imal ettiği pidenin rakamı bu. Tüm İstanbul’da geçerli rakam bu. Bunlarla ilgili de Pazartesi gününden itibaren denetimlere başlayacağız. Ramazan boyunca denetimlerimiz sürecek.''

5362 sayılı yasaya göre fiyat belirleme yetkilerinin kendilerinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''5362 sayılı yasaya göre oda tarifeyi belirler, illerdeki birliğe müracaat eder, birlikler onaylar diyor. Hiç bir kurumun illerdeki fiyat tarifelere müdahale etme yetkisi yok. Kanuna göre oda müracaat bize müracaat etti, bizim tarife komisyonumuz var, tarife komisyonumuz tek tek girdilerin maliyetlerini inceledi.'' şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA SATILACAK PİDE FİYATLARI ŞÖYLE

-350 gram sade pide 1 lira 80 kuruş
-350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira
-500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira
-1000 gram susamlı yumurtalı pide 6 lira