İstanbul Sağlık Müdürlüğü, yılan sokması sonucu 8 hastane gezdirilen çocuk ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Habere konu olan hastamız 48 saat süresince izlenmiş ve antiserum uygulamasına gerek görülmemiştir.” denildi, ancak niçin 8 hastane gezdirildiğine dair bilgi verilmedi.

İstanbul'da ailesiyle birlikte piknikten dönen 10 yaşındaki kız çocuğunu, elbiselerini almak için elini soktuğu çantanın içerisindeki yılan ısırdı. Ailesi tarafından özel bir hastaneye götürülen çocuk, gerekli serumun bulunamaması üzerine 7 hastane dolaştırıldı. İlacı bulan aile bu defa da serumu uygulayacak uzman için 8. hastaneye gönderildi. Çocuk, gittiği son hastanede tedavi altına alındı.

Konunun haber olması üzerine İstanbul Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, yılan sokmasına ilişkin serumun belirlenin hastanelerde bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, hastanın da durumunun iye olduğu ve antiseruma ihtiyacının olmadığı belirtildi. Açıklamada, hastanın çini 8 hastane gezdirildiğine dair ise bilgi verilmedi.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: "Bazı basın yayın organlarında yer alan “Yılanın Isırdığı Çocuğa Serum ve Doktor Bulamayan Aile 8 Hastane Dolaştı” haberleri ile ilgili olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına olayla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşı Depolarında Yılan, Akrep, Difteri, Tetanos ve Kuduz Serumu bulunmaktadır. Serumlar hastanelerin talebi üzerine soğuk zincir şartlarında ilgili hastanelere teslim edilmektedir. Bunun haricinde serum talebi acil durumlarda da Bakırköy, Zeytinburnu, Maltepe ve Ümraniye aşı depolarından (7/24) hekimin reçete etmesi karşılığında hastanelere verilmektedir. Konu hakkında resmi yazı ile tüm kurumlar bilgilendirilmiştir. 2015 yılında Avrupa ve Anadolu yakasındaki hastanelere yılan serumu dağıtımı yapılmış olup, ihtiyaç halinde depolarda hazır bulundurulmaktadır.

Ayrıca ülkemizde yılan ısırığı vakaları sık görülmemekle birlikte mevsimsel vakalar olarak görülmektedir. Yılan ısırığı vakalarında hastalar 24 saat izlenebilir veya klinik durumuna göre yılan serumu uygulanabilir. Ancak yılan serumunun kendisi de ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.
Bununla birlikte zehirlenme durumlarında sağlık personeline ve halkımıza 7/24 bilgi veren ve danışmanlık yapan 114 nolu UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi) Çağrı Merkezi bulunmaktadır.

Habere konu olan hastamız 48 saat süresince izlenmiş ve antiserum uygulamasına gerek görülmemiştir. Genel durumu iyi olan hastamız her an taburcu edilmeye müsait olup, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”