İstanbul Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimleri sonrası en fazla oyu alan Raşit Tükel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmaması bir grup öğrenci tarafından protesto edildi. Üniversite kampüsü içinde yapılan forumda öğrencilere hitap eden rektör adayı Tükel, "Üniversite bu vesayet rejiminde iki noktada çok önemli dönüşümler gerçekleştiriyor. Bunlardan biri bu antidemokratik yapılanma, hiyerarşik sistem. Ast üst ilişkisi üzerinden üniversitenin yeniden şekillendirilmesi. Üniversitenin iktidara bağımlı hale gelmesi. Bir itaat kurumu haline gelmesi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde rakibinin açık farkla gerisinde kalan Prof. Dr. Mahmut Ak'ı rektör olarak ataması tartışmaları devam ediyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin bir araya geldiği bir forumda yapılan düzenlemeye tepke gösterildi. Üniversitenin Beyazıt kampüsü'nde Hukuk Fakültesi'nde bir forum düzenleyen öğrenciler tepkilerini dile getirdi.

Forumda öğrencilere hitap eden ve rektörlük yarışında en fazla oyu alan Prof. Dr. Tükel, kendisinin bir anlayışı ve mücadeleyi temsil ettiğini belirterek bunun bu seçimle sınırlı olmadığını belirtti. Tükel, "Üniversite bu vesayet rejiminde iki noktada çok önemli dönüşümler gerçekleştiriyor. Bunlardan biri bu antidemokratik yapılanma, hiyerarşik sistem. Ast üst ilişkisi üzerinden üniversitenin yeniden şekillendirilmesi. Üniversitenin iktidara bağımlı hale gelmesi. Bir itaat kurumu haline gelmesi. Bununla birlikte üniversite şirketleştiriliyor. Üniversiteler piyasaya açılıyor. Fikri mülkiyet hakları üzerinden üretilen her bilgi paraya çevriliyor. Bu sistemin yürümesi için güvencesiz çalışma gerekiyor. Sabit kadrolar olmaması, işten çıkarılma riski içinde çalışmanız gerekiyor. Böyle bir sistem öngörülüyor. Sistem taşeron çalışmayı öne koyuyor..." şeklinde konuştu.

Sistemin sadece taşeron işçileri değil, öğretim elemanları ve üyelerini de etkileyeceğini belirten Tükel, "Mücadelemiz o yüzden sadece özerk üzerine kurulu değil. Çok temel. Sadece bilimsel özgürlük üzerine kurulu değil bu da çok temel. Ama üniversitemizin bundan sonraki kurtuluşu ve bundan sonra gideceği yol aslında bizim özgürlüklerimiz ve özgür bir ülkeye, demokratik bir ülkeye kavuşmamız yolundaki bir yol. Bunun mücadelesini bu üniversitede verdiğimiz gibi diğer üniversitelerde de vermeyi sürdüreceğiz." dedi.

Forumun ardından bur grup üniversite öğrencisi, sloganlar atarak üniversitenin tarihi kapısına doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar atan gruptaki öğrenciler adına bir öğrenci tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada atamayı tanımayacakları ve atanan rektörün hükmü olmadığı savunuldu. Açıklamada İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin kararının Raşit Tükel'den yana olduğu belirtildi.