NTV'ye verdiği demeçte Rusya'yla gerilimi tırmandırmak istemediklerini ama yaptırımlar karşısında 3 temel hazırlık yapıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin maddi açıdan en çok ne kadar zarara uğrayabileceğini de ortaya koydu.

Rusya’nın önemli bir partner olarak görüldüğünü ve gerilimi tırmandırma peşinde olmadıklarının altını çizen Şimşek, Rusya’nın yaptırımları karşısında caydırıcı tedbirler alınması halinde Türkiye’nin en kötü ihtimalle 9 milyar dolar kaybedeceğini söyledi.

“İlk günden itibaren Rusya krizinin etkilerini bütün yönleriyle masaya yatırdık, her anlamda hazırlık içindeyiz. Üç temelde çalışma yaptık. Rusya bu sorunu diyalogla çözmeye yanaşmaz ve tavrı sürdürürse caydırıcı ne tür tedbirler alınabilir. Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını yönetilebilir düzeye çekmek için ne yapılabilir. Bütün tedbirler hazır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundum. Biz bu gerilimi tırmandırma peşinde değiliz. Turist sayısında 603 bin azalma var. Müteahhitlik hizmetlerinde yavaşlama var. En kötü senaryoda 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Gerilimin etkisi GSYH'nin yüzde 0.3-04'ü civarında olabilir. Ümit ediyorum ki diyalog esas olur."


'RUSYA GIDA FİYATLARINI GEÇİCİ OLARAK DÜŞÜRÜR'

Öte yandan Rusya’nın gıda fiyatlarını geçici olarak düşüreceğini belirten Şimşek, “İşlenmemiş gıda ürünlerinin enflasyon üzerindeki baskısı çok güçlü. Buna yönelik yapısal tedbirler alma noktasıydayız. Esas olarak tarlada ucuzken, tüketiciye neden pahalı ulaşıyor. Önümüzdeki dönemde tarımın yapısal sorunlarına bizim inmemiz gerekiyor. Tarımda ölçek son derece küçük” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Şimşek, asgari ücretin işverene maliyetiyle ilgili olarak, "Geçici olarak kısmi bir telafi edici adımlar atılabilir. Ama bütün yükün kamu tarafından yüklenilmesi söz konusu olamaz" dedi.

'TÜRKİYE ANCAK REFORMLA ATLATIR'

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü reform yol haritasını açıklayabileceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Reform konusunda samimiyiz. Türkiye zor küresel konjonktürü ancak reformlarla atlatabilir. Fed faiz artışı bütün gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Açık veren Türkiye gibi ülkeleri daha fazla etkiler. Son bir yılda Rusya'ya olan ticarette yüzde 30-40'lara varan düşüş var. Türkiye'yi diğer ülkelerden ayrıştıracak tek faktör vardır: Siyasi istikrar ve bununlar beraber yapısal reformlar. Çok fazla seçenek yok. Reform momentumu yakalanacak” şeklinde konuştu