İzmir Barosu'ndan gelen bir bir grup avukat, yazdığı 7 köşe yazısından dolayı tutuklanan Gazeteci Gültekin Avcı'yı tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti. Avcı'nın moralinin yerinde olduğunu söyleyen avukatlar, "Kendisine karşı hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu eylemi de protesto etmek için bir aradayız.” dedi.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gazeteci Gültekin Avcı’ya, kendisinin de kayıtlı olduğu İzmir Barosu’ndaki avukat arkadaşlarından destek ziyareti gerçekleşti. Sabah saatlerinde Silivri’ye gelen avukatlar, Avcı ile görüşerek sohbet etti. Cezaevi çıkışında açıklama yapana Avukat Sebahattin Yılmaz, “Kendisine destek olmak ve yanında olduğumuzu hissettirmek için geldik. Onun ötesinde kendisine karşı hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu eylemi de protesto etmek için bir aradayız.” ifadelerini kullandı.

Gültekin Avcı’nın 'terör örgütü yönetmek, darbeye teşebbüs etmek' suçlamalarıyla tutuklandığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Peki eylemleri ne diye baktığımızda, sadece 7 tane köşe yazısından bahsediliyor. Köşe yazısıyla darbe yapılması, terör örgütü faaliyeti olarak bunların gösterilmesi gerçekten demokratik bir ülkede absürt komedilerde görülecek bir şeydir. Son günlerde ülkemizde terör suçlarının içi boşaltıldı. Her türlü muhalif hareketler terör kapsamında değerlendirilmeye başlandı.”

Türkiye’de basın hürriyeti bakımından sıkıntıların yaşandığını dile getiren Yılmaz, “Ülkenin tüm aydınları, hukukçuları şapkayı önüne koyarak düşünmesi gerekir. Eğer basın hürriyeti bakımından sıkıntı varsa, bu şuan çok bariz dünyada 180 ülke arasında 149. sıradayız basın özgürlüğü açısından. Maalesef ülkemizde hükümetler birtakım yanlışlar yaptığında bunları gizleme yoluna gitmektedir. Basın bunu ortaya çıkarmaya çalıştığında ise basın susturulmaya çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

‘AVCI’NIN MORALİ İYİ’

Avukat Yusuf Akın ise 3 hafta önce de ziyarete geldiklerini ve bu süreçte Avcı’nın moralinin tutuklandığı andan daha iyi olduğunu söyledi. “Türkiye'de ifade özgürlüğü, hak ve düşünce, demokrasiyi savunan insanların niçin burada olmadıklarını bir kez daha sorgulamaları gerekiyor.” ifadesini kullanan Akın, “Eğer biz bu sorgulamayı yapamazsak gelecek kuşaklar adına, demokrasimiz adına çok şeyler kaybetmiş oluruz.” dedi.

Gültekin Avcı’nın emekli bir savcı olduğunu hatırlatan Akın, geçmişte aralarında geçen şu hatırayı paylaştı: “Konya'da görev yaparken yaşamış olduğu bir olayı bize anlattı. Olay bir tutuklamanın nasıl olması konusunda hassasiyet içeren bir durumdur. Bir suç nedeniyle kendisine gelen şüpheliyi tutuklanması istemiyle hakimliğe sevk eder. Hakimde savcının talebini haklı bularak şüpheliyi tutuklar. Fakat akşamleyin olayla ilgili olarak şüphelinin yakınlarından birisi gelip olayın tutuklanan kişiyle hiç bir alakası olmadığını söyler. Gültekin Avcı, dosyayı tekrar inceler ve gece saat ikide kalkıp cezaevine tutukluyu ziyarete gider. Bu eylemle ilgili şüpheliye tekrar sorular sorar ve Şüphelinin tutuklanma gerekçesinin haksız olduğunu anlar. Şüpheliye nasıl hareket etmesi gerektiğini anlatır ve dilekçesini yazdırır. Ardından tutuklamayı veren hakimi gece uykusundan uyandırır ve sabaha karşı tahliyeyi sağlar. Çünkü tutuklama böyle bir hassasiyet ve adalet duygusunu içeren bir duygudur.”