Türkiye’nin, uluslararası bilim olimpiyatlarında en başarılı öğrencilerini yetiştiren İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na yönelik yapılan polis baskını kapsamında tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 1’i avukat 6 kişinin tamamı serbest kaldı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Okan Bato, gözaltına alınan 11 kişiden 6’sını, ifadelerini almadan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etmişti. Geçen salı gününden bu yana gözaltında tutulan 5 kişi ise adliyeye sevk edildikten yaklaşık bir saat sonra savcılık tarafından ifadelerine dahi başvurulmadan serbest bırakılmıştı.

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Sebahattin Kasap, Ali Kasap, Alaattin Şahin, Osman Sakman, Bülent Alkın, Mustafa Ömer Tamer, mahkemedeki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Adliye çıkışında açıklamalarda bulunan Avukat İsmail Hakkı Küçük, "Sahte olduğu iddia edilen evrakların aslında itfaiye raporu almak için yapılan yazışmalar olduğu netleşti. Yani hukuki değeri olmayan, resmi değeri olmayan basit bilgi notu, yazışmaları olduğu anlaşıldı. Bu nedenle adli kontrolle herkesi serbest bıraktı hakim. Savcı beyin hem resmi belgede sahtecilik, hem terör örgütüne yardım, bilerek bilmeyerek bazı şüpheliler için farklı farklıydı suçlamalar. Hiç kimsenin terör örgütüne yardım edecek bir tipinin olmadığını gördü hakim. Çünkü haklarında soruşturma yürütülen herkesin lekelenmeme hakkı var, buna riayet edilmesi lazım. Buna hiç riayet edilmemiş. Kimin ne zaman ortak olduğu, ne zaman ortaklıktan çıktığı, kimin yönetici olduğu, kimin hangi evrakı yaptığı hiçbirine dikkat etmeden, önüne gelen iki tane deli bozuk sahtekarın ifadesiyle gözaltıları yapmışlar. Ve onları savcılık tutuklamaya sevk etmedi. Direk serbest bıraktı. Asıl gerçekten sahteliği, iddia edilen evraklar sahteyse, onu tanzim eden, onu kullanan, itfaiyeye teslim eden şahısları serbest bırakmaması lazımdı. Savcının buna dikkat etmesi lazım. Böyle içi koftiden dosyalarla masum insanların böyle operasyonla, böyle azılı eşkiya gibi evlerine, çalştıkları yerlere girilmesi hukuk adına gerçekten çok üzücü" şeklinde konuştu.

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen ve serbest kalan 6 kişiden biri olan Alaattin Şahin ise şunları söyledi: "Hepimiz terör örgütü olmakla suçlanan bir dosyayla suçlandık. Fakat dosyanın içinde hiçbir delil olmadan hiçbir şeye dayanmadan muhatap olduğumuz tek delil bir bilgi notuydu. Sağolsun avukat arkadaşlarımızın hepsine teker teker teşekkür ediyorum. Gerçekten bir hukuk dersi verildi ki inşallah benim şahsi arzum bu savunmaların hepsinin metin haline getirilerek kitap halinde yayınlanması. Özellikle bir kuruma daha teşekkür etmek istiyorum. Sabahın köründe bile evinize gelen emniyet mensuplarımızın göstermiş olduğu nezakete ayrıca teşekkür ediyorum. Hakim beye de 9 saate yakın süren sorguda en ince ayrıntısına kadar gerek bizlerin gerek müdafilerin ifadelerinin hepsinin zapta geçmesi istikametinde vermiş olduğu gayrete ve sabır anlayışına teşekkür ediyorum. Girerken demiştik her şey güzel olacak her şey güzel olacak bir daha diyorum."