Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sektörünün örnek kümelenme modellerinden biri olan Manifatura, Tekstil ve Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi 19 yaşında. MTK Yönetim Kurulu, düzenlediği resepsiyonla İzmir’in önde gelen işadamları ve üyelerinin katılımı ile yıldönümünü kutladı.

Resepsiyonda konuşan MTK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sadi Doğan, bölgelerinde bine yakın işyerinde üretim yapıldığını, 20 bine yakın kişinin istihdam edildiğini söyledi. İzmir’in bir tepesinin 19 yılda bir sanayi bölgesine dönüştüğünü, binlerce eve ekmek götürüldüğünü ifade eden Doğan, “19. yılımızı kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bölgemizde ev tekstili ve halı alt sektörü, organik tekstil ve denim ön plana çıkıyor. Bunun yanında hazır giyim üreticileri, kumaşcılar, nakışçılar, hazır giyim yan sanayicileri, konfeksiyon makine satıcıları ve konfeksiyon üretimi yapan atölyeler bulunuyor. Tekstil sektörünün Türkiye'de en organize şekilde kümelendiği bir bölgeyiz. Bölgemizin yılda 100 milyon doların üzerinde ihracatı var.” dedi.

KADINLAR MESLEK VE İŞ SAHİBİ OLUYOR

Bölgelerinde Bornova Belediyesi ve muhtarların işbirliğiyle sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdikleri mesleki eğitim merkeziyle evinde oturan kadınları önce meslek, sonra da iş sahibi yaptıklarını aktaran Doğan, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını da bu şekilde karşıladıklarını dile getirdi. Bölgelerinde hiç boş yer olmadığını, tam kapasite çalıştıklarını anlatan Doğan, sanayicinin üzerindeki mali yüklerin azaltılması gerektiğini ifade etti.

İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı da 19. yılını kutlayan MTK Sitesi’nin ekonomiye daha çok katkı sağlaması dileğinde bulundu. EİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ise MTK’nin sektörlerine büyük katkı sağlayan bir merkez olduğunu belirterek, her geçen gün bölgede üretilen ürünlerin katma değerinin arttığını söyledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, daha önce inşaatçılar çarşısı yapmak istediği bölgenin, MTK adıyla tekstil ve konfeksiyon sektörüne hizmet veren bir merkeze dönüştüğünü belirterek, birçok üyelerinin burada faaliyet gösterdiğini ve ekonomiye önemli katkı sağladıklarını kaydetti.