NowWeBike (Şimdi Bisiklet Zamanı) turu kapsamında Muğla’dan yola çıkarak Brüksel’e ulaşacak dört kişilik bisiklet takımı, Muğla-Selçuk-Efes-İnciraltı güzergahının ardından İzmir’e ulaştı. Planladığı üç bisiklet rotası ile İzmir’i Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na (EuroVelo) dahil etmek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hazırlık dosyasını, Brüksel’e ulaştıracak takıma Konak Meydanı’nda verdi.

Bisiklet şehri olma yolunda önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de İzmir’i EuroVelo’ya dahil etmek için kolları sıvadı. Avrupa’da fiziki hareketliliği teşvik eden en büyük kampanya olan NowWeMove etkinliği kapsamında düzenlenen tur çerçevesinde Muğla’dan yola çıkan bisiklet takımını, dün akşam saatlerinde Başkan Kocaoğlu Konak Meydanı’nda karşıladı. Kalabalık bir bisikletli grubun yer aldığı etkinlik, vatandaşların da katılımıyla tam bir şölene dönüştü. Meydanın çevresinde tur atan bisikletliler, daha sonra, “Şimdi hareket zamanı” diyerek zeybek oynadı. Kocaoğlu, kampanya çerçevesinde Muğla’dan Brüksel’e 2 bin 700 kilometre pedal çevirecek takımda yer alan EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi’ye, EuroVelo için yaptıkları çalışmaları içeren dosyayı verdi. Planladıkları üç bisiklet rotasıyla şehrin EuroVelo’ya dahil olmasının, hem Ege Bölgesi’nin hem İzmir’in turizm potansiyelini güçlendireceğini söyledi. Koordinatör Ekmekçi de, “Güzel İzmir’e yakışan bir etkinlikle buradayız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na, bu projeyi destekledikleri için tüm bisikletçiler adına teşekkür ediyorum.” dedi. NowWeMove kampanyasıyla Muğla’dan Brüksel’e seyahat edeceklerini belirten Ekmekçi, “2 bin 700 kilometrelik turun 300 kilometresini tamamladık. Başkanımızdan dosyayı aldık. 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi, resmi olarak başvurusunu tamamlamış olur. Dört beş yıllık sürecin ardından, yani 2020 yılında İzmir’i EuroVelo’ya katılmış, haritada görmüş oluruz.” dedi.

Belediyenin hazırladığı etkinlikler kapsamında bisiklet formalarını giyen 500 kişi, Konak Meydanı’nın ardından Gündoğdu Meydanı’na geçti. Kampanyaya, her yaş grubundan bisikletsever katıldı. Görme ve bedensel engellilerle çocuklu aileler de bisikletlerini alarak kampanyaya destek verenler arasındaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin EuroVelo için planlandığı üç rota ise Çeşme İskele–Klazomenai, Urla İskele–Ürkmez (Lebedos) ve Ürkmez (Lebedos)–Selçuk (Efes) olarak belirlendi.

EUROVELO NEDİR?

EuroVelo, 70 bin km. üzerinde planlanmış ve 45 bin km. tamamlanmış 14 adet uzun yol bisiklet rotasıdır. EuroVelo bisiklet rotaları, geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyoekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar. Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaştırma Komitesi tarafından desteklenen, sürdürülebilir alternatif turizm modelidir. Merkezi Belçika Brüksel olan ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilir. EuroVelo, bisiklet rotalarının uluslararası statüsü kazanmasına destek olur.