Muş'ta tamamen kadınlar tarafından işletilen ve kadınları sosyal hayata katmayı amaçlayan 'Jın Mahal' adı altında kahvehane açıldı.

Muş'ta faaliyet gösteren Muş Kadın Derneği’nin desteğiyle 'Jın Mahal' isimli kadın kahvehanesinin açılışı yapıldı. Tamamen kadınlar tarafından işletilen kahvahanenin açılış törenine Belediye Başkanı Feyat Asya, HDP Muş İl Eş Başkanı Elif Çetinbaş, DBP Muş İl Eş Başkanı Nursel Yiğit, HDP il yönetimi ve DBP il genel meclis üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Kadınların yaşam alanlarının, yaşadıkları evlerden ibaret olduğunu belirten Muş Kadın Derneği aktivisti ve HDP Muş İl Eş Başkanı Elif Çetinbaş, kadınları sosyal hayata dahil etmeyi amaçladıklarının söyledi. Tamamen kadınlar tarafından işletilecek olan kahvehanenin diğer kahvehanelerden farklı özelliklere sahip olduğunun altını çizen Çetinbaş, şunları söyledi: “Bu kahvehanede kadınlar bir üretim ve yönetim süreci içerisinde olacak. Oyun oynanan, zaman öldürülen kahvelerden farklı olarak, kadınlar burada bir dayanışma içerisinde olabilecek. Burada birçok sanatsal faaliyetlerimiz olacak.”

“KADINLAR İÇİN SOSYAL ALANLARI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”

Özelikle Muş’ta kadınlar için sosyal alanların daha fazla artırılması için çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Çetinbaş, “Böylelikle kadınlar olarak sosyal yaşam alanlarımızı genişletmek istiyoruz. Kadınların sosyal ve politik yaşama dâhil edilmesi gerekiyor. Bu mekanı açarak kadınları sosyalleştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

‘Jin Mahal’ adı altında açılan kahvehaneye gelen Asmin Ödün isimli bayan ise çok mutlu olduğunu; evde çok sıkıldıkları zamanlarda gidecek yerleri olmadığını ve bu nedenle daha çok psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Sosyal aktiviteler için artık gidecek bir yerlerinin olduğunu söyleyen Ödün, bunun yanı sıra kahvehanede gerçekleştirilecek etkinlikler nedeniyle sosyal yaşama katılabileceklerini vurguladı.