Alevi Dernekleri eğitimdeki hak ihlallerini ve zorunlu din dersi eğitimini protesto etmek için Ankara'ya yürüyor. Kahramanmaraş'tan eyleme katılacak olan grup Kahramanmaraş Alevi Dernekleri ve diğer STK  yetkililerini ziyaret ettiler. Ortak basın açıklaması okuyan grup Elbistan'a doğru yola çıktı.

Eyleme katılacak grup tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Alevilerin yıllardır uğradığı ayrımcılık ve asimilasyon politikalarına 12 Eylül darbesi ile bir yenisi daha eklenmişti. Özellikle Demokrat Parti ile yükselişe geçen siyasal islam, 12 Eylül askeri darbesi ile güçlenmiştir. Darbe ile uygulamaya konulan "Zorunlu Din Dersi" daha düşünme, eleştirme, sorgulama yeteneği bulunmayan çocuklara gösterilerek çocuğun bilimsel düşünmesine engel olmaktadır.

Alevi çocuklarının zorla din dersine tabii tutulması asimilasyon politikasının bir başka ayağıdır. Konuyla ilgili idare mahkemesinin, Danıştay'ın ve AİHM'in kararları ortadayken hükümet hâlâ bu uygulamadan vazgeçmemektedir. 

Son olarak önceki gün zorunlu din dersi hakkındaki raporunu açıklayan AİHM, bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirterek hükümetin tez zamanda öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini” istedi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1 numaralı protokolünün ikinci maddesinde şöyle deniyor:

“Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.”

Din eğitimi almak isteyen elbette alabilir. Manevi değerler tartışılmaz ve zorlanamaz. Ancak almak istemeyenlere dayatmanın demokrasilerde yeri yoktur. Bugüne kadar çeşitli dinler yaşanmıştır ve bugün hâlâ farklı inançlar bir arada yaşayabilmektedir. Müfredatta tüm bu inançlar esas alınır ve çocuğa böyle öğretilirse çocuğun gelişimi için daha faydalı olacaktır. Bugün okullarda öğretilmeye çalışılan din dersi müfredatı daha kapsamlı olmalı ve tüm inançlara eşit ve tarafsız yer vermelidir. Ancak Türkiye'de sadece Sünni islam inancı esas alınmaktadır. 

Söz konusu uygulamanın AİHM kararı doğrultusunda düzenlenmesi ve eğitimde eşitliğin sağlanması için hükümet yetkililerini göreve çağırıyoruz. Tüm Türkiye'de üyelerimizin dilekçe ile Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvurarak karar gereği çocuklarımızın din dersinden muaf olmaları için çalışma yürüteceğiz. Din dersi bu şekilde devam ederse çocuklarımızı din derslerine göndermeyeceğimizi basına ve kamuoyuna bildiriyoruz