Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bizim insanlığımıza, bayrağımıza, özgürlüğümüze hele de kadınımıza bir el uzandı mı işte orada aslan kesiliriz, Sütçü İmam gibi. İşte bu ruh bizi yaşatan, işte bu ruh bizi bir kültürel miras olarak yarına taşıyan ruhtur" dedi.
Ünal, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla Hafız Ali Efendi Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kayınpederinin cenaze töreni nedeniyle çok istediği halde etkinliğe katılamadığını söyledi.

Çanakkale, Kahramanmaraş, Kut'ül Amare, Seddülbahir ve 57. Alay'daki ruhun aynı olduğunu belirten Ünal, "Bu ruh, bizi biz yapan, karakterimizi, dünyadaki duruşumuzu belirleyen ve çocuklarımızla paylaştığımız şeydir. O yüzden kıymetlidir, o yüzden yaşatılmalıdır" diye konuştu. 

Çocukların daha iyi eğitim görmeleri, insanların iyi yetişmesi, refahın tabana yayılması ve bu halkın dünya milletleri arasında hak ettiği yeri alması için gayret gösterdiklerini dile getiren Ünal, bunu yaparken de barış, kardeşlik ve insan onurundan yana olduklarını vurguladı.

- "Savaşırız ve savaştık"

"Biz, bugün bölgemizde yaşanan bu olaylar karşısında hangi tepkiyi verdik kardeşlerim?" diye soran Ünal, şöyle devam etti:

"Suriye'de bu olaylar yaşanırken, bölgemizde insanlık dramı yaşanırken Türkiye, bir insanlık adası gibi dimdik ayakta durdu. Biz, bugün insanlığın üzerinde yükseldiği değerleri yaşatıyorsak işte bu ruh sayesindedir. Biz, kendi mabedimizin eline namahrem eli değmesin diye gerekirse savaşırız ve savaştık ama barışta biz her zaman bir kalbimiz olduğunu hatırlarız. Yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Biz, 'Devletimize ve milletimize Allah zeval vermesin' diye dua edenleriz. Barıştan yanayızdır. İnsandan ve insanın yaşatılmasından yanayızdır ama bizim insanlığımıza, bayrağımıza, özgürlüğümüze hele de kadınımıza bir el uzandı mı işte orada aslan kesiliriz, Sütçü İmam gibi. İşte bu ruh bizi yaşatan, işte bu ruh bizi bir kültürel miras olarak yarına taşıyan ruhtur."

Ünal, Türkiye'nin kültür ocaklarından Kahramanmaraş'ın, fikirde, edebiyatta ve tarihte adeta bir model şehir olduğunu ifade etti. Özellikle Türkiye mal olmuş Yedi Güzel Adamı ve şiirin başkenti unvanıyla Kahramanmaraş'ın bu ruhunun kelimelerde tecessüm etmiş şekli olarak durduğunu dile getiren Ünal, "Biz Kahramanmaraşımızın kültür hayatını daha da genişletmek, daha da geliştirmek, daha da nitelikle hale getirmek ve nesillerimizin bu kültürü güncelleyerek koruması için neler yapabiliriz, bu konuda milletvekillerimizle, Belediye Başkanımızla çalışmalar yapıyoruz" dedi.

- Kültür ve kongre merkezi müjdesi

Kahramanmaraş'a büyük bir kültür ve kongre merkezi kazandıracaklarını müjdeleyen Bakan Ünal, çocukların kültürel ve sosyal etkinlikler yapabilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri, dünya ile entegre olabilmeleri ve kültür faaliyetleri için bunu yapacaklarını aktardı.

Kente yaşayan kütüphaneler ve müzeler kazandıracaklarını vurgulayan Ünal, şunları söyledi:

"Kültürümüzün dünyayla buluşması için ulaşımı ve ulaştırmayı daha da güçlendirmemiz gerekiyor. İnşallah, önümüzdeki günlerde bir şeyin kararını vereceğiz. Kahramanmaraşımızın uluslararası bir havaalanına ihtiyacı var. Bugün Başbakanımız burada olsaydı müjdeyi o verecekti. Kahramanmaraşımızın havaalanı konusundaki çalışmaya başlandı. Mevcut havaalanımızı büyütecek miyiz yoksa yoksa yeni bir havaalanı mı yapacağız? Bunun için şu anda Ulaştırma Bakanlığımız bir çalışma yapıyor. Hızlı tren konusunda proje aşaması tamamlandı. İnşallah 2019-2020'ye kadar Kahramanmaraşımızı hızlı trenle de buluşturacağız. Önümüzdeki nisan-mayıs ayı gibi Kahramanmaraş yeni tünellere kavuşacak çünkü bir taraftan Kayseri, bir taraftan Malatya, bir taraftan Adana, bir taraftan Mersin ile oraların üzerinde de dünyayla iletişimimizi, ulaşımımızı güçlendirmemiz gerekiyor."

KURTULUŞ BAYRAMI FOTOĞRAFLARI

- Erkoç, İstiklal Madalyasını bayrağa taktı

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da Türk bayrağını 3 kez öptükten sonra başına koyup kırmızı şeritli İstiklal Madalyasını bayrağa taktı.

Erkoç, törende yaptığı konuşmada, 96 yıl önce kahraman ecdadın yazdığı kahramanlık destanının sevincini ve mutluluğu hep beraber idrak ettiklerini belirterek "Masa başında aziz vatan toprağını paylaşıp coğrafyamızı paramparça etmek isteyen işgalcilere karşı iman dolu göğsünü, dünyanın en güçlü orduların siper ederek, 22 gün 22 gece süren kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden topyekun mücadelesiyle yeni bir destan yazarak Çanakkale, Kut'ül Amare ruhunun bitmediğini tüm dünyaya haykırmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Abdal Halil Ağa, Bayrak Olayı, Sütçü İmam Olayı gibi Maraş Milli Mücadelesinde yaşanan olaylar temsili olarak canlandırıldı. 

Etkinlikler dolayısıyla Kahramanmaraş, bayrak, flama ve balonlarla donatıldı.