Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü, Çınarpınar Orman İşletme Şefliği, Kahramanmaraş ili, Oniikişubat ilçesi, Köşürge Mah. mevkiinde 06.08.2019 tarihinde saat 09:40' de çıkan orman yangınına ilk müdahale saat 09:50 de yapılmıştır. Yangın 06.08.2019 tarihinde saat 17 itibari ile kontrol altına alınmış olup, 48 saat süren soğutma çalışmaları bitmiştir. Köşürge yangınında 250 personellimiz yangının ilk ihbarı geldiği andan itibaren yangın alanına sevk edilmiş olup, üstün çaba ve gayretleri ile yangını söndürmüşlerdir.

YANGINA SEVK EDİLEN EKİPLER

5 Söndürme Helikopteri

19 Arasöz

12 Su tankı

2 Ambulans

3 Treyler

3 Dozer

1 Greyder

2 Csb

1 Loder

7 İlk Müdahale Ekibi

Kahramanmaraş Belediyesi tarafında 7 su tankı

Ayrıca Orman Genel Müdürlüğümüzün Orman Yangınları ile mücadelede çok büyük bir hassasiyet bulunmaktadır ve kapsamda

I- Orman Yangınlarının Erken Tespit Edilmesi

Orman yangınlarının erken haber alınması veya tespit edilmesi için ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinde yangın sezonu boyunca ormanlarımız gözetlenmekte, bunların birçoğunda kameralar ile izlenerek personele destek olunmaktadır.

İnsansız kuleler yapılarak yazılımların yardımı ile yangınların erken tespitinde teknolojinin imkânları kullanılmaktadır.

Yüksek irtifa sabit kanat İHA’lar ile ormanlarımızın izlenilmesi ile ilgili çalışmalar başlatılmış, yaygınlaştırma süreçleri devam ettirilmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışma ile yangın risk haritası günlük olarak saatlik bazda oluşturulmakta buna göre de tedbirler artırılmakta ve uyarılar yapılmaktadır.

II- Hızlı ve Etkili Müdahale Edilmesi

İhbar alınan veya tespit edilen orman yangına 1.173 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekibi ile en kısa sürede yangınlara müdahale edilmektedir.

Yangına hassas ormanlarımızın bulunduğu bölge müdürlüklerinde ortalama yangına ilk müdahale süresi 2003 yılında 40 dakika iken; verilen eğitimler, geliştirilen altyapı faaliyetleri ve teknolojiyle donatılmış sistemlerimiz sayesinde iken 2018 yılında 12 dakikaya indirilmiştir. Birkaç yıl içerisinde de 10 dakika ya ulaşmak için gerekli yatırımlar yapılıp ve tedbirler alınmaktadır.

Yangınlara erken ve etkili şekilde müdahale edilmesi için 2019 yılı için yer ekiplerinde 1.076 adet arazöz, 281 adet su tankeri, 586 adet ilk müdahale aracı, 182 adet dozer, 426 adet diğer araç - iş makinaları ile birlikte toplam 2.551 adet araç ve bu araçlarda görevli 11.039 yangın işçisi, 3.000 teknik eleman, 5.000 memur olmak üzere 19.039 personelimiz görev yapmaktadır.

Yangınlara erken ve etkili müdahale edilmesinde havadan destek sağlanması için 2019 yılında bu gün itibari ile 6 idare helikopteri yanında 34 adet su atar helikopter görev yapmaktadır. Orman yangını organizasyonunda kullanılan Genel Müdürlüğümüz envanterindeki yaklaşık 8 bin araç, anlık olarak araç takip sistemi ile takip edilmekte, her araçtan maksimum fayda sağlanmaktadır.

Ayrıca orman köylerine yangına ilk müdahalede bulunmak ve yangın esnasında ekiplerimize yardım sağlanması için 2018 yılı sonuna kadar 4.007 adet su tankı dağıtılmıştır.

Personel Eğitimleri için 12.12.2012 tarihinde açılışı yapılarak, ilk ders 16.02.2013 tarihinde Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinde 2018 yıl sonu itibariyle 1.150 Orman Mühendisine Yangın uzmanlık eğitimi ve orman yangınları ile mücadele simülatörü ile simülasyon eğitimi, 1.686 Orman Muhafaza Memuruna yangınla mücadele eğitimi, 960 Arazöz Operatörüne de ileri sürüş teknikleri eğitimleri verilmiştir. Ayrıca dünyanın her yerinden gelen orman yangınlarıyla mücadelede görevli 16 ülkeden 256 yabancı personele orman yangınları ile mücadele eğitimi verilmiştir. Kurulduğu günden bugüne kadar toplam 4.626 yerli ve yabancı personele eğitim verilmiştir.

Orman yangınlarıyla mücadelede görev yapan tüm personele işbaşı eğitimleri her yıl sezon öncesi verilmekte, personelin kişisel koruyucu güvenlik ekipmanları ve donanımları tedarik edilmektedir.

Ekiplerimize yardımcı olan askeri birliklere de her yıl orman yangınlarına müdahale teknikleri konusunda eğitimler verilmektedir.

Arz ederim.

KAHRAMANMARAŞ ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ