Mehmet Akif Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan eski AK Parti Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, ideolojiden ayrılmış ve önyargılardan arınmış bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Mevcut anayasada devletin isminin tanımlanmadığını belirten Ramazanoğlu, şöyle devam etti:
"Mevcut 1982 Anayasamızda devletimizin ismi belli değil. Devletin ismi, tanımlanmamış. Bu anayasayı düzenlenen devletin ismi şudur, demiyor. Fakat bir takım isimler geçiyor. 11 yerde Türkiye Cumhuriyeti geçiyor. Bir yerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti diye geçiyor. 3 yerde Türk Devleti diye geçiyor. 3 yerde Türkiye diye geçiyor. 2 yerde Türkiye Devleti diye geçiyor. Bu şekilde mevcut anayasanın bütün ideolojilerden arınmış olarak mutlaka mercek altına alınması gerektiği, bilimsel bir zeminde tartışılmalıdır. Bugün bizleri yönetmeye çalışan anayasa metninin maalesef Türk toplumunun çok gerisinde kaldığını, milletimizin böyle bir anayasa layık olmadığı, onun için bu anayasanın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini kanaatindeyim."

Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nohutçu, toplumun anayasa konusunda tam bilgisinin olmadığını ifade etti.

Yeni anayasa konusunda kimsenin neye karşı olduğunu bilmediğini savunan Nohutçu, şunları söyledi:

"Toplumumuzda bir kör dövüşü var. Kimse neye karşı olduğunu bilmiyor. Aslında başkanlık sistemi ne getirecek, avantajları ne, dikkat etmemiz gereken hususlar neler, bunlara bakmamız gerekiyor. Devlet ve hükümet, aynı kavramlar değil. Hükümet, sadece yürütme erkenini oluşturuyor. Yeni anayasamızın devletle hiçbir sorunu olmayacak. Üniter devlet konusunda tek bir taviz görmedim, duymadım. Çok şükür hepimiz, cumhuriyet çocuğuyuz. Cumhuriyet konusunda kimsenin tereddüdü yok."

 Yeni anayasa denince akla başkanlık sisteminin geldiğini aktaran Nohutçu, şunları kaydetti:

"Savunduğumuz şey, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık sistemi değil. Amerika, kendine özgü bir başkanlık sistemi geliştirmiş ama ister Amerika olsun, ister Hindistan olsun, ister Türkiye, bir ülke eğer başkanlık sistemine geçiyor ise olmazsa olmazlar şunlardır. Başkanlık sistemi daha demokratik çünkü halka, millete iki kez gelinecek. Milletvekili olarak Meclis'te kimleri görmek istersin, bir de devletin başında kimi görmek istersin? Başkanlık sisteminde millet idaresi daha çok ortaya çıkıyor, bu daha demokratik. Başkanlık sisteminde herkesin korkusu cumhuriyetten dönüş olur mu? Başkanlık sisteminin en kesin ve net söyleyeceğimiz şeyi, olmazsa olması, cumhuriyettir. Başkanlık sisteminde yasaları yapanlar, icra edenler, ayrı olmayacak."