Yeni Özgür Politika gazetesinin verdiği bilgiye göre Kandil'de 17 Ağustos'ta öldürülen terörist Engin Sincer doğduğu köylerde anılacak.

17 Ağustos 2003'de öldürülen terörist Engin Sincer için defalarca anma töreni düzenlenmek istenmiş ama her defasında emniyet ve asker buna izin vermemiş ancak geçen yıl yapılan etkinliklere göz yumulmuştu.

Habere göre Avrupa Maraş Girişimi'nin de katkı sunacağı festival, bu yıl 16-17 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek. Binlerce kişinin katılım göstermesi beklenen festivale izin verilip verilmeyeceği merak konusu.

Avrupa Maraş Girişimi'nin festivale ilişkin yaptığı açıklamada çok ağır ifadeler kullanıldı: "Maraş'ta dayatılan kültürel soykırım ve asimilasyon politikalarına karşı kendi özkimliğine ve toprağını sahiplenmek amacıyla  Avrupa ülkelerinde kurulan Maraş inisiyatifleri, köy vakıfları, Maraş dernekleri, aydın, gazeteci, avukat, pir vb geniş bir katılım tarafından Almanya'nın Frankfurt kentinde 15 Mart'ta ilan edilen Avrupa Maraş Girişimi, Maraş Katliamı, doğanın korunması, Kürt kimliği ve gerçekliği, kültürel etkinlikler, toplumsal projeler ve benzeri bir çok alanda komisyon biçimde örgütlenerek ilk adımlarını atmıştı." 

Girişim açıklamasında, anma etkinlikliklerinin festivale dönüşmesinin önemli olduğuna vurgu yapılarak, ikincisi yapılan festivale girişim olarak katkı sunulduğu belirtildi. 

Açıklama devamında şunlar kaydedildi: "Bu yıl ki festivalimiz Engin Sincer ve Maraş katliamında yaşamını yitiren Mehmet Mengücek şahsında Kürt Özgürlük mücadelesinde ve Maraş katliamında yaşamını yitirenlere atfedilecek. Bundan sonra yapacağımız her festivalde bu çerçevede  gerçeleşecektir. Maraş halkımıza çağrımız yeniden özüne dönerek gerçekleştirmeye başladığı dirilişini daha da geliştirerek 15'inde köylerdeki şehitlik ziyaretine 16 Ağustos günü Maxson (Masutuşağı) köyünde yapılacak Hakikat Yolunda Birlik Cem'ine ve 17 Ağustos günü Topalan (Seyrantepe) köyünde yapılacak festivale aktif katılmalarıdır." 

Aile adına konuşan Ali Sincer ise, Maraş'ta böylesi bir etkinliğin yapılmasını önemsediklerini vurgulayarak, "Maraş, özgürlük mücadelesinin tohumunun atıldığı yerlerden biridir. Çok sayıda katılımın olduğu, mücadeleye büyük destek sunmuş, Haki Karer ve Kemal Pir'lerle birlikte çalışmış bir alandır. Ancak katliam ve hemen ardından da cuntanın yönelimleriyle oldukça pasifize olmuştur. Adeta üzerine ölü toprağı atılmış bu alanda, ilk kez geçen sene yaptığımız festivalde bir açılım oldu" dedi.