Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, sonbahar ve kışın başlangıç döneminin havanın ani soğumasından dolayı kalp ve damar sağlığı için oldukça riskli dönemler olduğunu söyledi. Sonbaharda kalp sağlığının korunması için 7 öneride bulunan Bardakçı, “Ani hava değişikliklerine ve ani hava soğumalarına dikkat edilmeli ve kıyafetler buna göre seçilmeli. Sonbahar, beraberinde kalp ve damar sağlığı için birbirinden faydalı besinler getirir. Özellikle nar, siyah üzüm, siyah erik, kızılcık, alıç gibi besinler. Bu besinlerin vücudu hastalıklardan özellikle kalp damar hastalıkları ve kanserden koruma kapasitesi daha yüksek. Sonbahar balıkları olan Sardalya ve hamsi içerdikleri omega ve koenzim Q10 sayesinde kalp ve damarlarımız için çok faydalıdır.” diye konuştu.

Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, havaların soğumaya, hastalıkların artmaya başladığı şu günlerde alınması gereken önlemlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sonbahar ve kışın başlangıç döneminin havaların ani soğumalarından dolayı kalp ve damar sağlığı için oldukça riskli dönemler olduğunu belirten Bardakçı, “Havadaki ani soğumalar cilt damarlarında ani büzüşmelere ve bu büzülmeler sonucu kalbin yükünde ciddi artışlara sebep olmakta.” dedi.

Kalbin iş yükünün ani artışının olası kalp ve damar rahatsızlıklarına özellikle kalp krizlerini tetiklediğini kaydeden Bardakçı, ani hava değişikliklerine ve ani hava soğumaları dikkat edilmesi ve kıyafetlerin buna göre seçilmesi gerektiğini vurguladı. Sonbaharın beraberinde kalp ve damar sağlığı için birbirinden faydalı besinler getirdiğini ifade eden Bardakçı, “Bunlar özellikle nar, siyah üzüm, siyah erik, kızılcık, alıç gibi besinler. Bunlar orak değeri yüksek dediğimiz besinler. Orak değeri, oksijen radikali emme kapasitesidir. Bir besinin orak değeri ne kadar yüksekse vücuda faydası ve vücudu hastalıklardan özellikle kalp damar hastalıkları ve kanserden koruma kapasitesi daha yüksektir. Sonbahar besinleri meyve ve sebzeleri özellikle koru renkli kabukları olanlar son derece orak değeri yüksek ve kalp damar sağlığı açısından faydalı besinlerdir. Bunun dışında kendi denizlerimizde bulunan sardalya ve hamsi balıkları omega 3 ve koenzim q10 içeriği çok yüksek olan ve kalp damar sağlığı için faydalı besinler. Kışa girerken bu balıkları denizlerimizde çıkıyor. Son derece faydalı tüketilmesini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Havaların soğumasıyla birlikte insan metabolizmasının yavaşladığını vurgulayan Bardakçı şunları söyledi: “Metabolizmanın yavaşlaması aynı zamanda kilo artışı demek. Hareket azalıyor. Kışla birlikte hareket azalıyor. Metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte kilo artışı ve bunun sonucu kolesterol değerlerinde ve tansiyonda artış meydana geliyor. Hep yaza fit giriniz denir ama çok önemli bir şey kışa fit girmek lazım. Kişi kışa mümkün olduğu kadar fazla kilolarını atıp, normal kilo ile girmesi gerekir ki, kışın bütün insanlar kilo almaya meyillidir. Bu dönemde egzersiz yapmak için havanın ılık olduğu saatleri tercih etmek gerek.”

NAR, SİYAH ÜZÜM, ALIÇ,KIZILCIK GİBİ ORAK DEĞERİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİLMELİ

Grip aşısını tüm bireylere tavsiye ettiklerini ancak 50 yaş üzeri kişilere önemli tavsiye ettiklerine değinen Bardakçı, “Vücudun gribi tedavi etmek için verdiği cevap esnasında oluşan yangı kroner damar içindeki plaklarda ani şekil değişikliği yapabilmekte. Bunlarda kalp krizine sebep olabilmekte. Araştırmalara göre özellikle sonbahar ve kış döneminde geçirilen kalp krizlerinden kısa bir süre önce mutlaka hastaların çok büyük bir çoğunluğunun grip ve griple birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği saptanmış durumda. Grip aşısını tavsiye ediyoruz. Birde bu aşıdan sonra 70 yaş ve üzeri kimselerde mutlaka zatürre aşısını tavsiye ediyoruz. Dünya üzerinde yaşlı ölümlerinin en önemli sebeplerinden biri grip sonrası gelişen zatürreye bağlı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. 70 yaş üstüne grip aşısından sonra zatürre aşını tavsiye ediyoruz. Bunların ötesinde her şeyin başı olumlu ve pozitif düşünmek. Sonbahar aslında dingin bir dönem. Doğanın mümkün olduğu kadar farkına varabilmek. Daha da önemlisi sevdiklerimize ailemize ve kendimize zaman ayırabilmek çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Bardakçı sonbahar meyveleri ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Nar son derece farklı ve özel bir meyve özellikle kalp ve damar sağlığı için. Narın içindeki fenoller pek çok antioksidan madde kalp ve damar sağlığı için hem koruyucu hem de tamir edici özellikle. O yüzden narı mutlaka tavsiye ediyoruz. Siyah üzüm kabuğundaki ve çekirdeğindeki maddeler sayesinde antioksidan özelliği olan bir meyve. Alıç başlı başına bir kalp damar sağlığı deposu. Kızılcık orak değeri oksijen radikali emme kapasitesi çok yüksek bir besin. Erik özellikle mürdüm eriği gibi türler özellikle kalp damar sağlığı açısından eşsiz besinler. Taze ince kabuklu elmalar. Rahat bulunabilen ve son derece faydalı besinler. Ceviz hem kalp damar sağlığı hem de beyin sağlığı için bulunmaz bir nimet. Ayva başlı başına bir kalp dostu. Bunların dışında kabak ve kabak çekirdeği kalp ve damar sağlığına son derece faydalı. Ayrıca sebze olarak brokoli, karnabahar ve kuşkonmaz gibi besinler kalp damar sağlığı için faydalıdır.”