Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memur maaşına zamma ilişkin imzalanan toplu sözleşmenin tam bir fiyasko olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen Toplu Sözleşme görüşmelerinin son toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası sözleşmeyi değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Sözlerime Sayın Faruk Çelik’in masadaki anlaşılmaz tutumunu kınayarak başlamak istiyorum.” dedi. ‘Kapalı kapılar ardında alınan kararların oluşturduğu ve bize dayatıldığı bir toplu sözleşme masası oldu’ diyen Koncuk, bunda da en büyük rolün Bakan Faruk Çelik’in olduğunu kaydetti.

Koncuk, “Sayın Faruk Çelik kendisine verilen rolü Allah var, hakkıyla toplu sözleşmede yerine getirmiştir. Kendisine muhalif olarak gördüğü federasyonların başkanlarının toplu sözleşme metninde anlaşılan konuları değerlendirmesine bile tahammül edemeyen Faruk Çelik’in ne kadar demokrat olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Burada bir konfederasyonla kurgulanmış olan bir oyun sergilenmiştir. Sayın Bakan’la, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın daha önce de açıkladığım üzere, ‘bir toplu sözleşme metni imzalanacak’ demiştim. Bir şekilde bir toplu sözleşme metni erken seçim öncesinde imzalanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 33.2 İSTEYEN BİR KONFEDERASYON YÜZDE 11’LİK ZAMMI TARİHİ BAŞARI OLARAK İLAN EDİYOR”

Memur-Sen konfederasyonunun herhangi bir teklifi imzalamama iradesinin olduğunu düşünmediğini aktaran Koncuk, “Memur-Sen ne istedi, neye imza attı. Memur-Sen bu taleplerini alt alta koyduğumuzda en düşük devlet memuru 2016 yılı için yüzde 33.2 zam istiyor. Ortalama memur maaşı içinse yüzde 31.7 zam istiyor. Bu rakamlar 2017 içinse en düşük devlet memuru için yüzde 23.8, ortalama ise yüzde 22.9 zam talebi anlamına geliyor. 2016 için en düşük memur maaşına yüzde 33.2 isteyen bir konfederasyon yüzde 11’lik zammı tarihi başarı olarak ilan ediyor.” diye konuştu.

İsmail Koncuk, ”Vergi matrahı ile ilgili bir anlaşma duydunuz mu? Yok, yarın memurdan, 3-5 ay sonra kaşıkla verip yine kepçeyle alacaklar. Vergi matrahları yerinde sayıyor. Bir başarı var mı, yok. ‘Fiili hizmet zammında anlaştık’ diyor. Ali Yalçın, ey taze başkan, biz çok anlaştık fiili hizmet zammında. Toplu sözleşme anlaşmalarında yuvarlak anlaşma olmaz, köşeli anlaşmalar olur. Sen kimin fiili hizmet zammını çözdün. Öğretmenin mi, posta çalışanın mı, neyi çözdün? Öğretmenlerin nöbet ücreti, haftada 6 saat ücret istedik, 98 saate anlaşmışlar. 6 saatle masaya geliyorsun, 3 saate imza atıyorsun.” diye devam etti.

‘4-C’lilerle ilgili çalışma yapacaklarmış’ diyen Koncuk, “Ne olduğu da belli değil. Sayın Bakan önce ‘sözleşmeli yapacağız’ dedi, daha sonra ‘kadrolu yapabiliriz’ dedi. Daha neye karar verdiklerini dahi bilmeyen bir toplu sözleşme. Sözleşmeli mi yapacaksınız, kadrolu mu yapacaksınız. Bu toplu sözleşme tam bir fiyaskodur. Memur-Sen’in talepleriyle ortaya çıkan sonuç arasında dağlar kadar fark vardır. Kimse kimseyi aldatmasın.” ifadesinde bulundu.

LAMİ ÖZGEN: FARUK ÇELİK, MEMUR-SEN BAŞKANI VE BÜTÜN YÖNETİCİLERİ MİLYONLARCA SEFER ARAFAT’A ÇIKMALARI LAZIM

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de daha önceden kararlaştırılmış ve ona göre masalların hazırlandığı mizansen bir oyunun bir kez daha öne çıktığını belirterek, “Federasyon olarak kınıyoruz. Bütün kamu emekçileri adına bu yapılanın tekrar hakların peşkeş çekildiğine dair somut bir göstergedir.” şeklinde konuştu.

Özgen, şöyle devam etti: "Siz bu kul hakkını bu dünyada bu şekilde peşkeş çekiyorsunuz da öbür dünyada nasıl temizleyeceksiniz. Hani inanıyordunuz. Hani inananlar olarak kul hakkını yemeyecektiniz. Kul hakkını telafi edecek tek bir yer var o da Arafat. 3 milyon kamu emekçisinin kul hakkını temizlemek için Bakan Faruk Çelik, Memur-Sen Başkanı ve bütün yöneticileri milyonlarca sefer Arafat’a çıkmaları lazım."