Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en büyük sınır kapısı olan Kapıkule’de gurbetçi araçları ve TIR’lar uzun kuyruk oluşturdu.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan yüzbinlerce gurbetçi, Temmuz ayının başından itibaren anavatanları olan Türkiye’ye akın etti. Memleketlerinde tatillerini geçiren gurbetçiler Ağustos’un ilk günlerinden itibaren dönüş yoluna koyulmaya başladı. Ancak Türkiye’ye girişte olduğu gibi dönüşte de aynı anda yola çıkan gurbetçiler Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule, Hamzabeyli ve Pazarkule sınır kapılarında yoğunluğa neden oldu.

Hafta başından bu yana yaşanan yoğunluk haftanın son gününde doruğa ulaştı. Gece saatlerinden itibaren Kapıkule’ye ulaşan gurbetçi vatandaşlar gümrük sahasını doldurdu.
Sahanın dolması üzerinde yeni gelen gurbetçiler Kapıkule’ye giden uluslararası yolda beklemeye başladı. Araç kuyruğu sabah saatlerinde yaklaşık 5 kilometreye ulaştı. Kapıkule’deki yoğunluğun ardından gurbetçiler alternatif sınır kapısı Hamzabeyli ve Pazarkule’ye yönlendirildi. Bir süre sonra da bu iki sınır kapısında da yoğunluk yaşanmaya başladı. Alımların hızlanması sonrasında küçük araç kuyruğu erimeye başladı.

Bu arada gurbetçi araç yoğunluğuna TIR trafiği de eklendi. Cuma gününden itibaren zaman zaman yaşanan uzun araç kuyruğu yeniden başladı. TIR’larla gurbetçi araçların bir arada çıkış yapmak için hareket etmesi uluslararası yolda sıkışıklığa neden oldu. Trafik ve jandarma ekipleri trafik akışının aksamaması için yoğun çaba gösterdi. Buna rağmen Kapıkule yolunda zaman zaman üç sıralı küçük ve büyük araç yoğunluğu oluştu.

10 saat süren yolculuğun ardından gümrük kapısına ulaştıklarını belirten Salih Kaya, Kapıkule’ye girmek için uzun bir mesafenin olduğunu kaydetti. Kaya, bu manzarayı daha önce 2006-2007 yıllarında yaşadıklarını hatırlatarak o zaman 13 kilometrelik araç kuyruğunda bekleyerek 16 saatte ancak çıkış yapabildiklerini anlattı.

Bir saatten bu yana araç kuyruğunda beklediklerini ifade eden Mehmet Çakan ise ne kadar bekleyeceklerini bilmediklerini söyledi. Çakan, “Sorduk söylemediler. Böyle bekliyoruz. Dönüş yolu bazen sıkıntılı oluyor. Bulgaristan’da Sırbistan’da ve bazen de ülkemize geldiğimizde gümrükte böyle bekliyoruz. Okul tatilleri aynı zaman geliyor. Trafik sıkışıyor.” dedi.

Yaşadıkları sıkıntıdan dolayı Cumhurbaşkanı’na seslenen Sivaslı Necati Tekmen de “Allah rızası için bizi bu Bulgarlardan kurtarsınlar. Bu kadar şerefs..lik olmaz. Paramızla adamlar bizi soyuyor. Devletimiz bunlara sahip çıkmıyor. Buraya geldiklerinde onların halkına, yabancı gelmiş de bize döviz getirmiş de… bizim getirdiğimiz gavur parası ne oluyor. Döviz olmuyor mu kardeşim. 12 saattir yoldayız. Çocuğu da kaybettik. Aradık şu an bulduk.” diye konuştu.