Karacabey Ziraat Odası ve Karacabey Belediyesi tarafından organize edilen toplantıda domates fiyat politikasının belirlenmesi için 'Domates Birliği' kurma kararı alındı.

Toplantıya Bursa Milletvekili Önder Matlı, Belediye Başkanı Ali Özkan, AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, MHP ilçe Başkanı Hüseyin Erol, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemer Erken, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, ve domates üreticileri katıldı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Erdem, "Tek umudumuz olarak domates kaldı. O da şu anda kanayan bir yara. Buna çözüm üretmeliyiz ve bu konuda en kısa zamanda neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Çiftçi ekmeden önce ne kazanacağını bilmeli. Ben Ziraat Odası Başkanı olarak kimseye domates ekme diyemem. Ama planlı bir şekilde ekersek bu tür sorunları yaşamayız. Karacabey Türkiye’nin yüzde 40 domatesini üretiyor. Bu da 1 milyon domatese tekabül ediyor. Karacabey çiftçisi her zaman her şeyin en iyisini hak ediyor.’’ dedi.

Hamidiye Mahalle Muhtarı Cemal Erdem ise herkesin domates ektiğini anlatarak, "Müthiş derecede domates ekimi yapılmış. Tahmin etmediğimiz çiftçiler bile ekmiş. Ortalık domates kesmiş. Burada öncelikle kendimizi eğitmemiz lazım. Bu sistem böyle giderse, hepimizin sonu hüsrandır.’’ şeklinde konuştu.

Ova Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, sorunların işçiye söz geçirilmediğinden ve bu yüzden çamurlu, yeşil domateslerin toplanarak sanayiciye ulaşmasından kaynaklandığını savundu. Özseçen, "Sanayiciye pis mal gidiyor. Sanayicide geçen senenin acısını nasıl çıkarırız düşüncesi var. Sanayicinin kafasını berraklaştırmalıyız. Fabrikalarla maliyet hesabı yapmalıyız. Bir dahaki senelerde kampanya başlatarak fiyatları belirleyebiliriz. Sanayiciler kurdukları derneklerle sık sık bir araya gelerek birlikte hareket ediyorlar. Biz ancak bu şekilde birlikte hareket edersek başarılı olabiliriz.’’ dedi.

CHP Karacabey Yönetim Kurulu Üyesi Murat Coşan, havanda su dövdüklerini aktardı. Dışardan yapılan ithalatın durması gerektiğini belirtirken, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerde ithalat olması sebebiyle domatese yüklendiklerini ve bu şekilde kendilerini fabrikaların ellerine bıraktıklarını vurguladı. Karacabey CHP İlçe Başkanı Gönül Avil ise "Tarım ülkesi olan Türkiye'mizde çiftçi ne oldu da bu hale geldi diye sorgulama yapmamız gerekir" açıklamasında bulundu.

Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, fabrikaları gezdiklerini buralarda ise çamur ve kumlu domateslerle karşılaştıklarını belirtti. Bertan, "Temiz domatesi nasıl toplarız diye ilk önce kendimize bakıp bunu düşünmemiz lazım." diye konuştu.

Karacabey MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, "Çiftçi ve sanayici birlikte kazanmalıdırlar. Devletin tarım politikası, ithalat sorunu ve fiyatlandırmaya el atması gerekir. Karacabey Ovası Türkiye’nin en önemli ovalarından biridir. Burada çiftçi bu haldeyse diğer çiftçiler daha kötü durumdadırlar. İnsanlar kendi haklarını istemediği sürece hiçbir şey olmaz.’’ dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, tarımın en büyük sıkıntısının planlama olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: "Tarım Bakanlığı, yem bitkisi ekmeyi teşvik etmelidir. Domates çok fazla ekiliyor. Fabrikalar bile bu yüzden kapasitelerini arttırmak zorunda kalıyor. Örgütlenmeli ve planlı hareket etmeliyiz. Tarafların hakları, korunacak şekilde devlet tarafından hazırlanmalıdır. Biz Karacabey Belediyesi olarak çiftçi ve sanayiciyle diyaloglar kurarak, çiftçimizin yanında olmaya çalışıyoruz.’’

Bursa Milletvekili Önder Matlı da şunları anlattı: "Buradaki sıkıntıları yakinen biliyorum. Örgütlü, bilgiye dayalı, rakamlara dayalı olarak hareket etmeliyiz. Başımız sıkıştığında bir araya gelirsek, hiçbir şeyi çözemeyiz. Sanayicilerle de bir araya gelip konuşmalıyız. Onlar bizim rakibimiz değil. Onlar da bindiği dalı kesmemelidirler. Domateste her yerde sıkıntılar var. Karacabey domatesi bir markaysa, biz bu markaya hep birlikte sahip çıkmalıyız. Sanayiciyle tekrar oturalım ve sesimizi güçlü bir şekilde ifade edelim. Bu sene için hızlı çözüm üretirken, gelecek seneler için orta ve uzun vade de neler yapılması gerekirse onları yapalım. Ben Tarım Bakanıyla iletişime geçip gerekli girişimlere başlayacağım.’’

Toplantının sonunda Domates Birliği kurulmasına karar verildi. Bursa Milletvekili Önder Matlı başkanlığında kurulan birlikte şu isimler yer aldı; Ali Özkan (Karacabey Belediyesi adına), Cemer Erken (Karacabey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına),Erhan Erdem (Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı adına), Naci Güncü (KTSO adına), Murad Bertan (KTB adına), Hakan Pullu ( Ak Parti adına), Ferruh Artan (MHP adına), Murat Coşan (CHP adına), Sami Özseçen (Ova Köyleri Sulama Birliği adına), Ertem İşcan ve Faruk Çakır (Çiftçileri temsilen).